Apritadang manok

Filippinerna

Kyckling bräserad i tomatsås

Kyckling apritada är en populär filippinsk rätt. Kycklingbitar tillagas i tomatsås tillsammans med morötter, potatis och paprika. Vissa föredrar att lägga till gröna ärtor och korv också, men den här apritadan tillagas utan. En annan variant använder både fläsk och kyckling eller bara fläsk. I det här receptet marineras kycklingbitar (kycklinglår och -klubbor) i sojasås och citron och tillagas sedan i vitlök, lök och tomater. Morötter, potatis och röd paprika tillsätts och resultatet är en kycklingrätt med en utsökt tomatsås.

  • Tillagningstid: 1 timme 25 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 360

Ingredienser

Kycklinglår och kycklingklubbor, 900 g

Citronsaft, 2 msk

Sojasås, 2 msk

Olivolja, 2 msk

Vitlöksklyftor, 2 st

Gul lök, 1 st

Tomat, 1 st

Fisksås, 2 msk

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tomatsås, 2,4 dl

Vatten, 2,4 dl

Potatis, 1 stor

Morot, 1 st

Röd paprika, 1 st

Tillagning

1. Marinera kycklingbitarna i sojasås och citronsaft i en halvtimme. Häll av marinaden från kycklingen.

2. Värm olja i en tjock panna på medelhög värme. Fräs hackad vitlök, hackad lök och hackade tomater i 2 minuter eller tills löken är mjuk.

3. Tillsätt kycklingbitarna och fräs i några minuter tills köttet är fint brynt och inte längre rosa.

4. Tillsätt fisksås och rör om. Tillsätt tomatsås och vatten och rör om. Låt blandningen koka upp och sänk sedan värmen. Täck över och låt sjuda under omrörning då och då i 20 minuter.

5. Tillsätt tärnade morötter, tärnad röd paprika och tärnad potatis. Täck över och koka i 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

6. Krydda med salt och peppar efter smak.

7. Servera med ångkokt ris. Smaklig måltid!