Asem-asem iga sapi
Indonesien
Sur soppa med revbensspjäll

Oxbuljong kokt på till exempel revben av nöt kan göras till läckra rätter som asem-asem iga. I denna fräscha soppa används tamarind, tomat och stjärnfrukt för att producera en frisk syrlig smak. Rätten passar även bra att ätas till diverse andra tillbehör som satay, grillade revben och diverse friterade rätter. Receptet lämpar sig väl till den muslimska offerhögtiden id al-adha - cirka 85 % av Indonesiens befolkning är muslimer.
- Tillagningstid: 4 timmar 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 550
Ingredienser
Revbensspjäll av nötkött, 750 g
Vatten, 2½ l till soppan + ¼ dl till tamarinden
Lagerblad, 2 st
Vitlöksklyftor, 5 st
Röd schalottenlök, 5 klyftor
Långa gröna chilifrukter (cabai hijau besar), 3 st
Långa röda chilifrukter (cabai merah besar), 3 st
Färsk galangal, 2 cm
Haricots verts, 100 g
Averrhoa bilimbi (stjärnfrukter; belimbing wuluh), 5 st
Tomat, 1 st
Tamarind, 100 g
Salt, 2½ msk
Farinsocker, 25 g
Olja, 2 msk
Tillagning
1. Koka revbensspjällen med lagerblad tills de är möra i 3-4 timmar. Tryckkokare kan användas för att förkorta koktiden. Häll av vattnet i en skål och mät sedan upp 1½ l buljong.
2. Värm en wokpanna och häll ner olja. Fräs finhackad schalottenlök, finhackad vitlök, chili skivad i 1 cm tjocka skivor och hackad galangal tills det doftar gott.
3. Lös upp tamarinden i ¼ dl vatten. Tillsätt den sparade buljongen från köttkoket, köttet, haricots verts skurna i 3 cm långa bitar, stjärnfrukt skuren i bitar, tomat skuren i 8 klyftor, tamarindvatten, salt och farinsocker. Koka tills det är klart.