Authentic canadian poutine

Kanada

Autentisk kanadenisk poutine

Autentisk kanadensisk poutine med friterade pommes frites, poutinesås och vit cheddarost, allt blandat. Var försiktig med friteringen. En riktig fritös rekommenderas. Om du inte kan hitta den rätta osten duger mozzarella som ersättning, men inte den färska sorten utan den som rivs över till exempel pizza. Och rätten består visserligen av pommes frites, men den här går inte att äta med händerna - gaffel gäller! 

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Majsstärkelse, 6 msk

Vatten, 4 msk

Osaltat smör, 12 msk

Oblekt vetemjöl, 1,2 dl

Oxbuljong, knappt 1,2 l

Kycklingbuljong, knappt 6 dl

Malen peppar efter smak

Salt efter smak och behov

Cheddarostmassa (alternativt fast mozzarella), 5-7 dl

Tillagning

1. Börja med såsen. Lös upp majsstärkelsen i vattnet i en liten skål och ställ åt sidan.

2. Smält smöret i en stor kastrull. Tillsätt mjölet och koka under ständig omrörning i cirka 5 minuter tills blandningen är gyllenbrun.

3. Tillsätt ox- och kycklingbuljongen och koka upp under omrörning med en visp. Rör i ungefär hälften av majsstärkelseblandningen och låt sjuda i ungefär en minut. Tillsätt mer av majsstärkelseblandningen om en tjockare sås önskas, i små omgångar, efter behov. Krydda med peppar. Smaka av och tillsätt extra salt, om det behövs, efter smak. Gör i förväg och värm upp eller håll varmt tills potatisen är klar.

4. Skölj potatisarna och skär dem i 1¼ cm tjocka stavar. Lägg dem i en stor skål och täck helt med kallt vatten. Låt stå i minst en men gärna flera timmar. Värm sedan oljan i en fritös eller en stora, breda, tunga kastrull till 140 grader.

5. Ta upp potatisarna ur vattnet och lägg dem på hushållspapper. Dutta för att avlägsna så mycket överflödig fukt som möjligt.

6. Lägg potatisstavarna i den 140-gradiga oljan och fritera i 5–8 minuter, precis tills potatisen börjar tillagas men inte ännu är brynt. Ta upp potatisen ur oljan och sprid ut den på ett galler. Öka oljetemperaturen till 190 grader. Lägg tillbaka potatisen i fritösen när oljan har värmts upp till den temperaturen och fritera tills potatisen är gyllenbrun. Lägg över i en skål klädd med hushållspapper.

7. Lägg den färdiga potatisstavarna i en stor, ren skål. Krydda lätt med salt medan de fortfarande är varma. Tillsätt en slev varm poutinesås i skålen och använd en tång för att blanda pommes fritesen i såsen. Tillsätt mer sås efter behov för att täcka pommes fritesen till största delen.

8. Tillsätt ostmassan och blanda med de varma pommes fritesen och såsen. Servera med nymalen peppar. Servera omedelbart.