Blackened salmon

USA

Sotad lax

Den hör sotade laxen är en kryddad lax som steks i panna för att förbättra smaken och ge lite krydda till rätten. Den är otroligt enkel att tillaga och full av smak. I den amerikanska mataffären brukar det finnas flera färdiga kryddblandningar att köpa men här görs en egen, vilket är väldigt enkelt. Servera gärna en beurre blanc-sås (recept finns på hemsidan) och citronorzo (även detta finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 390

Ingredienser

Havssalt, 2 tsk

Lökpulver, 1 tsk

Vitlökspulver, 1 tsk

Torkad oregano, 1 tsk

Torkad timjan, 1 tsk

Paprikapulver, 2 tsk

Malen vitpeppar, ½ tsk

Cayennpeppar, ½ tsk

Olja, 4 msk

Portionsbitar av laxfilé, 3 st `a 225 g

Tillagning

1. Blanda salt, lökpulver, vitlökspulver, oregano, timjan, paprika, vitpeppar och cayennepeppar i en liten skål tills allt är blandat. Ställ åt sidan.

2. Häll sedan 3 msk olivolja i en stor djup tallrik och blanda i 2 msk av kryddblandningen med en gaffel eller visp tills allt är helt blandat.

3. Lägg laxen i blandningen och täck bitarna noggrant på alla sidor. Ställ åt sidan.

4. Häll 1 msk olja i en stor gjutjärnspanna på medelvärme tills det börjar ryka lätt.

5. Lägg de kryddade laxbitarna i pannan. Sänk värmen till medel-låg och tillaga i 3-4 minuter per sida eller tills de är väl brynta och önskad innertemperatur har uppnåtts.

6. Ta upp laxen ur pannan och servera. Servera gärna med en beurre blanc-sås och citronorzo (recepten finns på hemsidan).