Botifarra a la brasa

Spanien

Grillad butifarra

Det bästa sättet att tillaga rå butifarra är att grilla den. Butifarra (eller botifarra på katalanska) är den legendariska färska katalanska korven. Även om den kan tillagas i en paella året runt, uppnås den bästa smaken av grillad korv på grillen. Och som bekant (?) är de bästa tiderna att grilla i Katalonien vår och höst. Servera med olika tillbehör till en verklig grillfest: Aioli, friterad potatis (alltså pommes frites), rostad paprika med vitlök och varför inte rostat bröd med tärnad tomat och ost. Samtliga recept finns på hemsidan. Cava eller öl till passar utmärkt!

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 387

Ingredienser

Katalansk korv (butifarra), rå, 4 st

Olja efter behov

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Färsk rosmarin (eller annan ört) efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Ta ut de råa korvarna ur kylskåpet i förväg så att de blir rumstempererade. Stick inte hål på korvskinnet.

2. Värm grillen och väntar tills den når en bra temperatur.

3. Korven kan penslas med olja om så önskas. Vissa gillar till och med att tillaga en enkel dressing baserad på olja, salt och peppar (och till och med lite örter). I så fall kan en penseln doppas i dressingen och måla korven med.

4. Lägg korvarna på grillen för att grilla dem. Låt dem inte ligga ovanför direkt låga. Fem minuter på varje sida brukar räcka för att de ska bli saftiga.