Bourbon barbeque wings

USA

Kyckklingvingar med barbequesås med bourbon

Det är nog många som tycker att det inte finns något bättre sätt att äta kycklingvingar på än när de dränks i barbequesås smaksatt med bourbonwhisky. De tar din förrättsupplevelse till nästa nivå (kanske till en helt annan planet?!), oavsett om det är till den den stora matchen på TV, när vänner kommer över och när massor av plockmat ska serveras, eller till en avslappnad middag en vardagskväll. Servera gärna med någon god dressing, kanske ranch- eller blue cheesedressing, morots- och selleristavar. Krispigt friterad vitlök (recept finns på hemsidan) kan strös över.

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 790

Ingredienser

Bourbonwhisky, 4 msk

Ketchup, 1,2 dl

Äppelcidervinäger, 2 msk

Honung, 4 msk

Farinsocker, 1,6 dl

Lökpulver, ½ tsk

Vitlökspulver, ½ tsk

Het sås, 2 tsk

Worcestershiresås, 2 msk

Salt efter smak (kan uteslutas)

Kycklingvingar, 1,8 kg

Havssalt, grovt, 2-3 tsk

Nymalen svartpeppar efter smak

Bakpulver, 1 msk

Bladselleri efter smak som tillbehör (kan uteslutas)

Morötter efter smak som tillbehör (kan uteslutas)

Tillagning

1. Vispa ihop bourbon, ketchup, äppelcidervinäger, honung, farinsocker, lökpulver, vitlökspulver, het sås, worcestershiresås och salt, om det behövs, i en kastrull på medelvärme och låt sjuda. Vispa då och då och låt sjuda i 10–15 minuter.

2. Värm ugnen till 220 grader. Klä en stor bakplåt med kant med aluminiumfolie och placera ett ugnssäkert galler ovanpå plåten/folien.

3. Klappa kycklingvingarna torra och täck dem sedan jämnt med salt och peppar. Strö bakpulver jämnt över kycklingvingarna, vänd runt så att de täcks och så att inga bakpulverklumpar finns kvar. Vingarna kan täckas lätt och jämnt, det ska inte bli en panering. Lägg vingarna på gallret med skinnsidan uppåt och sätt in i ugnen.

4. Grädda i 35 minuter, vänd dem efter halva tiden om så önskas. Kontrollera vingarnas innertemperatur efter 35 minuter. De måste ha en innertemperatur på minst 74 grader. När de har rätt temperatur, och när skinnet är tillräckligt krispigt, tas vingarna ut ur ugnen. Vänd tillbaka vingarna på skinnsidan och grädda i ytterligare 10 minuter om skinnet behöver bli lite mer krispigt.

5. Lägg vingarna i en skål när de är klara och häll över barbequesåsen. Rör om så att såsen täcker jämnt. Lite sås kan sparas att doppa vingarna i om så önskas. 

6. Lägg gärna tillbaka vingarna på gallret och ställ in i ugnen i ytterligare 5 minuter eller så, så att såsen får en chans att karamelliseras och tjockna.

7. Ta ut och lägg på en serveringsbricka eller ett fat, hugg sedan in och njut, gärna tillsammans med selleri- och morotsstavar och om så önskas med en god dressing. Lite krispigt friterad vitlök (recept finns på hemsidan) kan med fördel strös över vingarna.