
Canelons de carn
Spanien
Köttfärsfyllda canelons

I Katalonien är det tradition att bjuda på cannelloni till julen. Det katalanska namnet på cannelloni är canelons och här är de fyllda med nöt- och fläskfärs. Kycklingfärs går fint det också. Eller fisk. Eller svamp. Eller spenat. Eller egentligen vad som helst som blir gott :) Det viktigaste momentet i tillagningen är att få till en riktigt bra béchamelsås med god smak och len konsistens.
- Tillagningstid: 1 timme 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 234
Ingredienser
Blandfärs (nöt- och fläskfärs), ½ kg
Mosade stekta tomater (tomate frito), 100 g
Vetemjöl, 100 g
Smör, 100 g
Mjölk, 1 l
Gul lök, stor, 1 st
Vitlöksklyftor, 2 st
Canelloniplattor, 16 st
Riven muskot efter smak
Ost efter smak
Russin efter smak (kan uteslutas)
Olivolja efter smak och behov
Malen svartpeppar efter smak
Salt efter smak
Tillagning
1. Det första steget är att skära grönsakerna. Skala löken och skär den i små tärningar. Hacka även vitlöksklyftorna.
2. Häll en rejäl skvätt olivolja i en stekpanna och låt den värmas på medelvärme. Tillsätt och fräs lök och vitlök i cirka 5-7 minuter. Vänd under tiden för att säkerställa att löken blir genomstekt på alla sidor.
3. Tillsätt färsen när löken är mjuk och börjar bli lite brynt. Krydda med lite salt och svartpeppar. Rör om allt väl och låt sjuda på medelvärme i cirka 7-8 minuter. Det är fortsatt viktigt att vända blandningen för att säkerställa att ingredienserna tillagas jämnt.
4. Vid det här laget kan lite russin tillsättas för att ge en julkänsla. Dessutom hjälper de till att absorbera överflödigt vatten från köttet. Koka tills vätskan försvinner från pannan.
5. Tillsätt stekta tomater (tomate frito). Blanda alla ingredienser med tomaten i 1-2 minuter. Ta bort från värmen när allt är väl blandat och ställ åt sidan.
6. Värm en stekpanna och tillsätt smör. Låt det smälta på medelvärme.
7. Värm mjölk i en kastrull.
8. Tillsätt mjölet till smöret när det har smält. Rör om så att mjölet och smöret blir väl blandat. Koka allt tillsammans i cirka 2-3 minuter på medelvärme.
9. Tillsätt lite av mjölken som tidigare har värmts (behåll resten i kastrullen) och blanda allt. Upprepa processen cirka 3 gånger när mjölken har blandats in. Tillsätt lite mer mjölk och vispa tills det är tjockt. Häll sedan allt i kastrullen med resterande mjölk. Blanda väl.
10. Såsen tjocknar successivt och antar den typiska béchamelkonsistensen. Vid det här laget kan en touch av muskotnöt tillsättas. Blanda allting väl. Spara genom att täcka kastrullen med plastfolie.
11. Häll saltat vatten i en stor kastrull och låt det koka upp. Värm ugnen till cirka 200 grader.
12. Tillsätt cannellonipastaplattorna när vattnet kokar. Låt koka i cirka 5 minuter.
13. Tillsätt lite av béchamelsåsen i en ugnsform. Det är viktigt att det täcker hela formens yta väl.
14. Ta upp pastaplattorna en efter en när de är mjuka, bred ut dem på en yta och lägg, med hjälp av en sked, lite av köttblandningen i mitten av varje platta.
15. Rulla ihop cannellonin och lägg den i formen med béchamelsåsen. Placera hörnet av cannellonin (den delen där den kan öppnas) mot plåten. På så sätt förhindras att cannellonin faller isär.
16. Om det saknas fyllning när cannellonin läggs formen kan lite mer kött petas in genom hålet. Upprepa processen med all cannellonipasta. Lägger cannellonirullarna bredvid varandra.
17. Tillsätt resterande béchamelsås och fördela den så att den täcker alla cannellonin väl.
18. Riv lite ost ovanpå.
19. Ställ in formen och låt cannellonin tillagas i cirka 20 minuter.
20. Låt rätten vila i några minuter när den tagits ur ugnen. Servera och njut av dessa läckra köttcannelloni i katalansk julstil.