Chocolate layer cake

Kanada

Layer cake med choklad

Om magen verkligen är vägen till en älskads hjärta, så kommer denna ultradekadenta chokladkaka garanterat att göra jobbet. Lika enkel och mångsidig som en kakmix – men mycket saftigare och godare – det är ett recept du kommer att vilja göra om och om igen.

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 524

Ingredienser

Vetemjöl, 7,2 dl

Strösocker, 4,8 dl

Kakaopulver, 1,6 dl

Bikarbonat, 2 tsk

Salt, ½ tsk

Bryggkaffe (eller vatten), 4,8 dl

Vegetabilisk olja, 2,4 dl

Vanilj, 2 tsk

Äppelcidervinäger, 3 msk

Smörig chokladglasyr efter smak

Tillagning

1. Smörj två runda kakformar med diameter på 23 cm. Klä botten med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.

2. Vispa mjöl, socker, kakaopulver, bikarbonat och salt i en stor skål. Vispa ner kaffe, olja och vanilj. Rör ner vinäger. Fördela smeten mellan de två förberedda formarna. Grädda i ugn på 180 grader tills en sticka som sticks in i mitten kommer ut ren, i 25-30 minuter.

3. Låt svalna i formarna på galler i 10 minuter. Vänd upp och ner på ett galler och dra av pappret. Låt svalna helt.

4. Skär varje kaka på mitten horisontellt för att göra totalt fyra lager. Lägg ett lager, med snittytan uppåt, på en kakform. Skjut in remsor av vaxat papper mellan kakan och formen. Bred ut cirka 1,8 dl av glasyren över snittytan. Toppa med det andra lagret, med snittytan nedåt. Bred ut cirka 1,8 dl av den återstående glasyren överst. Upprepa med resterande lager, men uteslut glasyren allra högst upp. Använd en stor palettkniv och bred ut cirka 2,4 dl av den återstående glasyren över hela kakan för att försegla kakan. Kyl tills desserten är fast, i 30 minuter.

5. Använd en stor palettkniv och bred ut den återstående glasyren över hela kakan och jämna ut sidorna och toppen. Dra spetsen på palettkniven löst fram och tillbaka över toppen för att skapa mjuka ringar, om så önskas.