Chuleta con tajades

Honduras

Fläskkotlett med skivad banan

Nu ska vi se! I Honduras, och inte bara där, skiljer sig banan och kokbanan i grunden åt på följande sätt: Den första är mindre än den andra. Den första är mer böjd än den andra. Den första är nästan som en gul banan men innan den mognar. Skalet på kokbananen är tjockare än bananens. När bananer friteras absorberar de mer olja än kokbananer - därför blir bananen mindre krispig än kokbananen efter stekning. Det låter kanske lite rörigt. Det viktigaste är att båda smakar utsökt! Pröva!

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 658

Ingredienser

Fläsk- eller fläskkarrékotletter, 4 skivor

Apelsinsaft, osötad, 2½ dl

Citronsaft, 2½ dl

Olivolja, 2 tsk

Worcestershiresås, 6 msk

Vitlöksklyftor, 8 st

Kokbananer, 4 st

Bananer, gröna, 4 st

Vitkål, ⅔ st

Silverlök, ⅖ st

Tomater, 2 st

Tomatpasta, 2½ dl

Gul lök, ½ st

Grön chilifrukt, 1 st

Kyckling- eller oxbuljong, 5 dl

Färsk koriander, hackad, 4 msk

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Tillagning

1. Hacka 4 vitlöksklyftor. Blanda färskpressad apelsinsaft, olivolja, worcestershiresås med vitlöken. Lägg ner köttet och låt marinera medan övriga ingredienser tillagas.

2. Strimla vitkålen. Skiva tomaterna. Strimla silverlöken. Blanda allt i en skål och häll över färskpressad citronsaft. Salta och peppra. Låt stå tills det är dags att servera.

3. Skala och skiva bananerna på snedden, både de vanliga gröna och kokbananerna. Värm rikligt med olja i en panna och stek/fritera bananskivorna i omgångar. Ta upp och lägg på hushållspapper efter hand.

4. Hacka den gula löken, de resterande vitlöksklyftorna och den gröna chilin. Stek i lite olja i en panna tills de mjuknar, blanda ner tomatpasta och späd med buljong till önskad konsistens. Låt puttra till såsen är klar. Salta och peppra efter smak.

5. Ta köttet ur marinaden och stek på hög eller medelhög värme i olja. 

6. Arrangera tallrikar med bananskivor i botten, köttet ovanpå, därefter kålsallad och sås. Garnera med hackad koriander.