Classic cheesecake

USA

Klassisk cheesecake

Var ska jag ens börja… ja, till att börja med är den här cheesecaken otroligt krämig men inte för mjuk. Det är inte ovanligt att en cheesecake blir gräddad på utsidan och tunn på insidan. Så är inte fallet med den här! Den gräddas långsamt på låg värme, vilket ger en riktigt len konsistens från topp till tå. Den är smaksatt med vaniljpasta för en starkare vaniljsmak. Man kan se de små prickarna av vaniljfrön överallt, vilket gör den här cheesecaken extra speciell. Med jordgubbar på - klassiskt gott!

  • Tillagningstid: 26 timmar 10 minuter inklusive förberedelser och kylning
  • Antal portioner: 8
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 627

Ingredienser

Grahamskex med honung, 280 g

Strösocker, 70 g till kakbottnen + 255 g till fyllningen + 2 msk till toppingen

Malen kanel, ½ tsk

Salt, 1 nypa

Osaltat smör, 110 g

Philadelphiaost, 225 g

Majsstärkelse, 2 msk

Ägg, stora, 3 st

Äggula, 1 st

Vaniljpasta, 2 tsk

Sour cream (gräddfil), 250 g

Färska jordgubbar, knappt ½ liter

Tillagning

1. Förvärm ugnen till 175 grader och spraya en springform med 23 cm diameter med oljespray. Klipp ut remsor av bakplåtspapper för att klä sidorna.

2. Vispa ihop grahamskexsmulor, 70 g socker, kanel och salt. Blanda i det smälta smöret tills smulorna är jämnt fuktade.

3. Häll blandningen i springformen och tryck ut den i botten och på sidorna av formen med ett måttglas.

4. Grädda i 10 minuter.

5. Ta ut ur ugnen och sänk temperaturen till 160 grader för cheesecaken. Placera en stor långpanna på ugnsgallrets nedre galler.

6. Se till att din färskost är mjuk och att äggen och gräddfilen är rumstempererade. För att påskynda processen, lägg färskosten (fortfarande i omslaget) och äggen i en skål med varmt vatten i cirka 20–30 minuter. Lägg även i gräddfilen, men lägg den i en återförslutningsbar påse. När du är redo att använda den, klipp bara av ett hörn och tryck ner den i smeten.

7. Börja med att tillsätta färskost, 255 g socker och majsstärkelse i en skål med en köksmaskin med visp. Mixa på låg hastighet tills allt är slätt och har en jämn konsistens. Skrapa ner skålen och mixa på låg hastighet i ytterligare 20 sekunder.

8. Pausa och sätt en kastrull med kokande vatten (1½ l) på spisen. Detta är till för vattenbadet som cheesecaken gräddas i.

9. Tillbaka till smeten. Blanda i äggen ett i taget på låg hastighet. Tillsätt inte nästa ägg förrän det föregående har blandats in. När det andra ägget har blandats, stanna och skrapa ner skålen. Mixa i 20 sekunder och fortsätt sedan med resten av äggen. Blanda i vaniljen med den sista äggulan.

10. Ta skålen från mixern och vänd ner gräddfilen med en gummispatel. För att vända, kör spateln runt skålen och genom mitten, doppa upp från botten av skålen.

11. Häll smeten i den avsvalnade kakbottnen och skaka den försiktigt för att jämna ut den.

12. Öppna ugnsluckan och dra ut det nedersta gallret med långpannan, precis tillräckligt för att komma åt pannan. Häll försiktigt det kokande vattnet i pannan och tryck tillbaka gallret. Placera cheesecaken precis ovanför pannan på mittengallret.

13. Stäng luckan snabbt (för att hindra ångan från att komma ut) och grädda i 1 timme och 10 minuter.

14. När cheesecaken är klar ska kanterna vara uppblåsta och mitten nedsänkt. Ge springformen en lätt knuff. Om mitten vinglar som en skål mjölk, grädda i ytterligare 10 minuter. Om den skakar som gelé är den klar.

15. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan med cheesecaken fortfarande inuti. Låt den stå där i en timme.

16. Ta ut cheesecaken ur ugnen och låt den stå i rumstemperatur i 30 minuter.

17. Ta bort springformsringen och dra av bakplåtspappret. Placera cheesecaken utan lock i kylskåpet i minst 4 timmar men helst över natten.

18. Vänd jordgubbarna, halverade eller kvartade om de är stora, i 2 msk strösocker och låt dem marinera i rumstemperatur i cirka 30 minuter. Detta kommer att frigöra saften och skapa mjuka jordgubbar. Toppa med de färska jordgubbarna och njut!