Clătite
Rumänien
Pannkakor

Bara vanliga pannkakor men ack så goda. Pannkaksreceptet är ingenting annat än ett enkelt sätt att göra pannkakssmet och sedan steka pannkakorna. Det finns så många varianter av pannkakor så de går inte att räkna och inte vet jag om detta recept är bättre än andra, men det är ett sätt att laga pannkakor på. I Rumänien, som detta recept kommer från, äts gärna pannkakor som dessert och dessa pannkakor kan t ex utgöra grunden till banatiska pannkakor (se recept på hemidan).
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 576
Ingredienser
Ägg, 3 st
Vetemjöl, 300 g
Mjölk, 3 dl
Mineralvatten, 2½-3 dl
Smör, 50 g (kan uteslutas)
Salt, 1 nypa
Vaniljextrakt, 1 tsk, eller 1 påse vaniljsocker à 8 g (kan uteslutas)
Citronzest efter smak (kan uteslutas)
Olja, ½ dl till stekningen
Tillagning
1. Knäck ner de hela äggen i en skål och vispa med saltet.
2. Tillsätt mjölet omväxlande med mjölken, blanda väl med en päronformad visp efter varje ny tillsats. Tillsätt vaniljextrakt eller -socker men var försiktig, lägg inte för mycket socker i blandningen för då blir pannkakorna mörka. Sockret karamelliseras i pannan och gör färgen mörkare. Mixa allt med en visp, mixer eller träslev. Lös upp eventuella klumpar.
3. Tillsätt vätskorna i degen lite i taget, alltså mjölken, det kolsyrade mineralvatten och smält men inte hett smör. Blanda kraftigt. Tillsätt mineralvattnet gradvis för att justera konsistensen på pannkakssmeten.
4. Till sist ska degen vara silkeslen, utan några klumpar. Den ska ha en ganska flytande konsistens om tunna pannkakor önskas eller lite tjockare om de ska vara tjockare.
5. Värm upp en stekpanna väl och smörj sedan pannans yta med fett. Använd gärna en pensel.
6. Håll pannan från värmen i vänster hand, häll pannkakssmeten i den heta pannan med en slev eller en kopp. Det ska fräsa när smeten träffar pannan. Vrid samtidigt pannan med vänster hand så att degen glider över hela ytan och bildar ett jämnt lager.
7. Tillsätt inte mer smet än vad som behövs för att täcka pannans yta jämnt. Ställ tillbaka stekpannan på värmen, som ska vara medelhög. När den synliga ytan på degen tappar sin glans och blir ogenomskinlig och pannkakans kanter börjar bli gyllene, är det ett tecken på att pannkakan måste vändas.
8. Vänd pannkakorna från ena sidan till den andra
med en stekspade. Efter
att ha vänts bakas pannkakan lite längre, tills den har fått lätta spår av
brunfärgning på den sida som utsätts för värmen.
7. Ta bort pannkakorna från pannan när de tillagats och låt dem glida över varandra på en stor tallrik. Fortsätt på detta sätt tills degen tar slut.