
Crispy fried garlic
USA
Krispigt friterad vitlök

Nyckeln till framgång med stekt vitlök ligger främst i timingen: Det är viktigt att noggrant övervaka vitlöken under hela tillagningsprocessen för att säkerställa att den inte blir för mörk. Precis som med stekt schalottenlök måste vitlöken dras av värmen och rinna av precis när den når en blek gyllenbrun färg; efterkokning tar den resten av vägen och producerar krispiga, gyllenbruna bitar. Du måste agera snabbt i slutet av tillagningsprocessen, så se till att arbetsytan är ren och förberedd. Vitlöken kan sedan strös över till exempel kycklingvingar med barbequesås med bourbon (recept finns på hemsidan) - mums!
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 60
Ingredienser
Vitlök, 70 g
Vegetabilisk olja, 1,2 dl
Salt efter smak
Florsocker efter smak att pudra över (kan uteslutas)
Tillagning
1. Förbered med att klä en bakplåt med kant med ett dubbelt lager hushållspapper och placera en finmaskig sil över en stor värmetålig skål. Hacka vitlöken i 3-6 mm stora bitar med en vass kniv.
2. Blanda hackad vitlök och olja i en kastrull eller wokpanna på 2 liter. Placera kastrullen på medelhög värme och koka under ständig omrörning med en värmetålig gummispatel tills vitlöken börjar bubbla stadigt, vilket tar 2-3 minuter. Fortsätt koka under ständig omrörning och skrapa ner sidorna och botten av kastrullen för att säkerställa jämn tillagning och förhindra att vitlöken fastnar och bränns, tills vitlöken blir blekt gyllenbrun - det bör ta 5-7 minuter till. Arbeta snabbt och häll innehållet i kastrullen i den förberedda silen som ställts över skålen. (Vitlöken fortsätter att koka en kort stund efter att den har runnit av, så låt den inte bli för mörk.
3. Lyft omedelbart över vitlöken till den förberedda bakplåten, bred ut den i ett jämnt lager och krydda med salt. Pudra lätt med florsocker, om så önskas, med en finmaskig cocktail- eller tesil. Låt vitlöken rinna av, lyft sedan försiktigt upp det översta lagret av hushållspapper och rulla vitlöken över det andra lagret, dutta försiktigt med det första. Låt den stekta vitlöken och vitlöksoljan svalna till rumstemperatur och överför sedan till separata lufttäta behållare. Klä botten av behållaren för stekt vitlök med vikt hushållspapper. Förvara sedan vitlöken i rumstemperatur tills den ska användas. Vitlöksoljan kan också sparas och ställs då i kylskåpet.