Crostata di marmellata
Italien
Syltpaj

Syltpaj är en traditionell italiensk efterrätt. Här är ett perfekt recept att servera som söt frukost och även perfekt att göra i förväg och ta med till en middag hos grannen eller som efterrätt till lunchlådan på jobbet.
- Tillagningstid: 45 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 5
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 283
Ingredienser
Ägg, 1 st
Strösocker, 50 g
Solrosolja, 40 g
Vetemjöl (typ 00), 150 g
Torrjäst till söta degar, 4 g
Zest av ¼ st citron
Körsbärssylt eller annan sylt av valfri sort, 125 g
Tillagning
1. Knäck först äggen i en skål och tillsätt socker, solrosolja och det rivna skalet av en halv citron.
2. Häll jästen ner jästen i ägg- och sockerblandningen. Häll upp mjölet i en bunke.
3. Börjar knåda och tillsätt mjölet till ägget och sockret lite i taget. Fortsätt arbeta med degen tills den blir jämn och homogen. Degen är klar när den inte längre fastnar på fingrarna.
4. Mjöla nu en bit bakplåtspapper och kavla ut två tredjedelar av degen på pappret. Den ska bli cirka 3 millimeter tjock.
5. Lägg den kavlade degen i en smord och mjölad pajform. När mördegen har lagts i formen tas bakplåtspappret bort. Putsa kanterna med en kniv.
6. Täck pajens botten med sylt efter önskemål.
7. Kavla ut resten av degen, tillsätt lite mjöl om det behövs och forma remsor som ska användas för att dekorera tårtan. Skär remsorna med en kniv eller en degsporre.
8. Ställ in pajen i en ugn förvärmd till 180 grader (eller 170 grader om det är en varmluftsugn) när pajen har dekorerats med degremsorna. Låt stå i ugnen 35-40 minuter.
9. Ta ut och låt pajen svalna, ta bort den från formen med hjälp av 2 stora tallrikar. Syltpajen är klar att serveras till frukost
eller som mellanmål eller dessert!