
Cucur udang yang gurih renyah dengan saus mantap
Indonesien
Krispiga räkfritters med kryddig sås

Cucur udang är egentligen ett typiskt malaysiskt mellanmål, om än här i indonesisk tappning, mest kända som räkfritters. Den krispiga, salta smaken blir ännu godare när den doppas i den speciella, härligt kryddiga såsen. Rätten passar bra till ris eller som ett utsökt mellanmål. Förutom räkor tillsätts vanligtvis böngroddar eller finhackade kålblad. Formas med en slev och steks sedan i het olja och rikligt tills de är krispiga.
- Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 240
Ingredienser
Råa räkor, skalade, 150 g
Salladslök, 1 st
Böngroddar, 100 g
Vetemjöl, 100 g
Majsstärkelse, 3 msk
Vitlöksklyftor, 4 st
Svamp- eller kycklingbuljongpulver, 1 msk
Malen vitpeppar, 1½ tsk
Bikarbonat, ½ tsk
Salt, 2 tsk
Vatten, 4½ dl
Vegetabilisk olja, 1 msk
Chilisås, 3 msk
Ketchup, 1 msk
Malen chilipeppar, 1 tsk
Limesaft, 1 msk
Strösocker, 1 tsk
Tillagning
1. Blanda vetemjöl, 2 msk majsstärkelse, 2 rivna vitlöksklyftor, buljongpulver, ½ tsk vitpeppar, bikarbonat och 1 tsk salt till smeten och tillsätt sedan 2½ dl vatten under omrörning tills smeten är slät.
2. Hacka räkorna och salladslöken grovt. Tillsätt räkbitarna, salladslöken och böngroddarna till smeten. Hetta upp frityrolja i en gryta. Stek matskedsstora klickar av smet i den heta oljan tills de är gyllenbruna och torra, låt sedan rinna av.
3. Blanda ihop olja, 2 finhackade vitlöksklyftor, 3 msk chilisås, 1 msk ketchup, mald chilipeppar, 2 dl vatten, 1 tsk mald vitpeppar, 1 tsk färskpressad limesaft, 1 tsk strösocker och 1 tsk salt i en kastrull och koka upp.
4. Blanda 1 tsk majsstärkelse med lite vatten, tillsätt till såsen och låt puttra tills den är tjock.
5. Skär de friterade räkorna i bitar. Servera med chilisåsen.