Cumi bakar kecap

Indonesien

Grillad bläckfisk med sojasås

Det här är Indonesien! Dessa grillade bläckfiskar är en sann festmåltid för gommen och förkroppsligar smakerna från det indonesiska köket. Med en chili- och sojasås till är det en förtrollande rätt – ett måste för alla som vill uppleva mångfalden i det indonesiska köket!

  • Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 238

Ingredienser

Bläckfisk, 600 g

Limesaft, 2 msk till bläckfisken + ½ tsk till såsen

Kecap manis, 9 msk

Flytande tamarindpasta, 1 tsk

Margarin, 1 msk

Vitlöksklyftor, 5 st

Röda schalottenlökar, 5 st

Korianderfrön, 2 tsk

Färsk gurkmeja, 2 cm

Färsk ingefära, 1 cm

Röda chilifrukter, 4 st

Gröna chilifrukter, 4 st

Tillagning

1. Skölj bläckfisken och ta bort bläcket. Tvätta noggrant. Gör snitt längs bläckfiskens kropp, men skär inte igenom. Täck bläckfisken med limejuice och låt den stå i 15 minuter. Skölj igen tills den är ren. 

2. Rosta korianderfrön och gurkmeja. Mal ihop med vitlök, 3 schalottenlökar och ingefära. Blanda de malda kryddorna med 4 msk kecap manis och tamarind. Rör om tills allt är väl blandat. 

3. Blanda och täck bläckfisken med kryddblandningen, knåda den lätt. Låt den stå i kylskåpet i 30 minuter så att kryddorna tränger in.

4. Värm en stekpanna eller stekhäll. Smörj den med margarin. Tillsätt bläckfisken och grilla tills den är genomstekt, pensla med resterande kryddor och vänd då och då. Ta bort från värmen.

5. Servera med en chili- och sojasås gjord på 5 msk kecap manis, 4 tunt skivade röda chilifrukter, 4 tunt skivade gröna chilifrukter, 2 tunt skivade schalottenlökar och ½ tsk limesaft.