
Cumi bumbu kari pedas
Indonesien
Kryddig bläckfiskcurry

Vill du prova en bläckfiskrätt med en annorlunda smak? Kryddig currybläckfisk kan vara det perfekta valet. Kombinationen av smakrik bläckfisk och ännu mer smakrika currykryddor, tillsammans med en bitande kryddighet, gör denna rätt perfekt för lunch eller middag.
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 564
Ingredienser
Färsk bläckfisk, rensad, ½ kg
Lime, 1 st
Olja, 2 msk
Kokosmjölk, 2 dl
Vatten, 1 dl
Citronbasilikablad, 1 näve
Schalottenlökar, 5 st
Vitlöksklyftor, 3 st
Röda chilifrukter, stora, 3 st
Röda cayennepepparfrukter (cabai rawit merah), 10 st eller efter smak
Färsk gurkmeja, 2 cm
Färsk ingefära, 1 cm
Färsk galangal, 1 cm
Ljusnötter (kemiri), 2 st
Malen koriander, 1 tsk
Salt, 1 tsk
Strösocker, ½ tsk
Citrongräs, 1 stjälk
Kaffirlimeblad, 2 st
Lagerblad, 1 st
Kokt vitt ris efter smak som tillbehör
Tillagning
1. Börja med att marinera bläckfisken. Täck bläckfisken med limesaft och lite salt. Låt stå i 10 minuter, skölj sedan och häll av vattnet.
2. Mal och woka sedan kryddorna. Värm oljan. Fräs de malda kryddorna (schalottenlök, vitlök, chili, cayennepeppar, gurkmeja, ingefära, galangal, ljusnötter, koriander, salt och socker) med citrongräs, kaffirlimeblad och lagerblad tills de doftar och är genomstekta.
3. Tillsätt bläckfisken i woken och rör om tills den ändrar färg.
4. Tillsätt nu vätskan: Häll i kokosmjölk och vatten och koka på medelvärme under försiktig omrörning tills såsen tjocknar.
5. Tillsätt citronbasilikabladen när såsen nästan är kokt och kryddorna har absorberats. Rör om kort tills de har vissnat. Stäng av värmen.
6. Servera den kryddiga basilikacurrybläckfisken varm med vitt ris.