Cumi bumbu kari pedas

Indonesien

Kryddig bläckfiskcurry

Vill du prova en bläckfiskrätt med en annorlunda smak? Kryddig currybläckfisk kan vara det perfekta valet. Kombinationen av smakrik bläckfisk och ännu mer smakrika currykryddor, tillsammans med en bitande kryddighet, gör denna rätt perfekt för lunch eller middag.

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 564

Ingredienser

Färsk bläckfisk, rensad, ½ kg

Lime, 1 st

Olja, 2 msk

Kokosmjölk, 2 dl

Vatten, 1 dl

Citronbasilikablad, 1 näve

Schalottenlökar, 5 st

Vitlöksklyftor, 3 st

Röda chilifrukter, stora, 3 st

Röda cayennepepparfrukter (cabai rawit merah), 10 st eller efter smak

Färsk gurkmeja, 2 cm

Färsk ingefära, 1 cm

Färsk galangal, 1 cm

Ljusnötter (kemiri), 2 st

Malen koriander, 1 tsk

Salt, 1 tsk

Strösocker, ½ tsk

Citrongräs, 1 stjälk

Kaffirlimeblad, 2 st

Lagerblad, 1 st

Kokt vitt ris efter smak som tillbehör

Tillagning

1. Börja med att marinera bläckfisken. Täck bläckfisken med limesaft och lite salt. Låt stå i 10 minuter, skölj sedan och häll av vattnet.

2. Mal och woka sedan kryddorna. Värm oljan. Fräs de malda kryddorna (schalottenlök, vitlök, chili, cayennepeppar, gurkmeja, ingefära, galangal, ljusnötter, koriander, salt och socker) med citrongräs, kaffirlimeblad och lagerblad tills de doftar och är genomstekta.

3. Tillsätt bläckfisken i woken och rör om tills den ändrar färg.

4. Tillsätt nu vätskan: Häll i kokosmjölk och vatten och koka på medelvärme under försiktig omrörning tills såsen tjocknar.

5. Tillsätt citronbasilikabladen när såsen nästan är kokt och kryddorna har absorberats. Rör om kort tills de har vissnat. Stäng av värmen.

6. Servera den kryddiga basilikacurrybläckfisken varm med vitt ris.