Deditos de queso

Honduras

Ostfingrar

Ostfingrar är den perfekta aptitretaren för fester och sammankomster av alla de slag. I Latinamerika finns många liknande recept, som tequeños och mozzarellafingrar - alla blir de lätt favoriter för både barn och vuxna.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 178

Ingredienser

Vetemjöl, ½ kg

Salt, ½ nypa

Strösocker, ½ nypa

Smör, 225 g

Ost, 225 g

Vatten, 2½ dl

Olja, 1 l

Gräddfil efter smak som tillbehör

Tillagning

1. Börja med degen till ostfingrarna. Häll 7½ dl mjöl i en stor skål, tillsätt lika mycket salt som socker samt smöret och blanda allt mycket väl tills degen är helt homogen.

2. Tillsätt riktigt kallt vatten och knåda tills blandningen är kompakt och inte längre klibbig.

3. Kavla ut degen med en kavel på en plan, ren och mjölad yta. Degen kavlas ut tills den når en tjocklek på cirka 3 mm och skärs sedan i remsor på cirka 2 cm.

4. Skär osten när degen är klar. Använd en vit ost, med hård konsistens och helst salt. Skär den i stavar som är cirka 4 cm långa.

5. Ta en bit ost och rulla den över degen tills den är täckt och bildar en skruv- eller spiralform. Det är mycket viktigt att inte lämna några ostbitar synliga.

6. Stek ostfingrarna i en panna med mycket het olja tills degen är gyllenbrun. Kom ihåg att kontrollera värmen så att bitarna inte bränns vid för snabbt. När de är klara tas de upp och läggs på hushållspapper så att överflödig olja kan rinna av.

7. Serverar de friterade ostfingrarna med gräddfil, eller färskostsås med gräslök eller någon annan sås vi gillar.