Enchiladas huestecas con cecina

Mexiko

Enchiladas från La Huesteca med torkat nötkött

Enchiladas i Huastecastil med cecina är en skatt från Huastecaregionen i Hidalgo, en kustregion i Mexiko rik på kultur och kulinarisk tradition. Enchiladas finns i ett stort antal varianter i Centralamerika. Ordet enchilada kan sägas syfta till chilikomponenten i rätten. Cecina är saltat och torkat nötkött, som även är en känd delikatess från Spanien, då som cecina de León. Den mexikanska varianten är förutom saltad även marinerad, därtill soltorkad.

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 831

Ingredienser

Tomater, 5 st

Piquínchilifrukter efter smak

Gul lök, 1 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Salt efter smak

Druvkärnolja efter behov

Majstortillas efter smak och behov

Färskost, gärna från Le Huasteca, efter smak

Bönröra (frijoles refritos) efter smak

Torkat och saltat nöt- eller fläskkött (cecina) efter smak

Avokado efter smak

Rödlök efter smak

Tillagning

1. Börja med salsan. Skölj tomaterna och ta bort stjälkarna. Lägg tomaterna och chilifrukterna i en kastrull med varmt vatten. Koka tills de är mjuka och skalet börjar flaga.

2. Blanda tomaterna och chilifrukterna med vitlöksklyftorna, halva löken och salt efter smak. Det bör bli en slät och aromatisk salsa.

3. Häll salsan i en kastrull och koka på medelvärme. Rör om då och då tills den kokar och tjocknar något. Salsan är kärnan i dessa enchiladas.

4. Forma små bollar av färsk tortilladeg, om sådan används, och platta till dem för att göra tortillas. Stek dem på en het stekpanna tills de är genomstekta men fortfarande smidiga.

5. Värm olivoljan i en stekpanna. Doppa snabbt tortillabröden i den heta oljan för att mjuka upp dem och ge dem en gyllenbrun touch.

6. Värm lite olja i en stekpanna och fräs några lökskivor. Tillsätt de kokta bönorna och mosa dem tills de är släta. Stek tills de är väl tillagade och läckra.

7. Riv färskosten.

8. Stek cecinan på en het stekpanna tills den är gyllenbrun och krispig.

9. Ta en stekt tortilla och doppa den i den heta såsen, se till att den är väl täckt.

10. Lägg tortillabröden på en tallrik, lägg lite riven ost i mitten och vik dem.

11. Gör samma sak med tre tortillabröd per portion.

12. Lägg på tallrikar och häll lite mer sås över för att förbättra smaken. Lägg till tillbehören: Strö generöst med ost över, lägg till några skivor rödlök för färg och konsisten, lägg skivor av avokado vid sidan av för krämighet och fräschör, servera en portion bönröra bredvid och lägg cecinan intill.