
Ensalada de tomate y cebolla
Spanien
Tomat- och löksallad

Tomat- och löksallad är ett av de spanska recept på förrätter, eller tillbehör om så önskas, som triumferar både med sin enkelhet och sin fantastiska smak. Den enda hemligheten är att välja en bra tomat när den är som mest mogen, rumstempererad när den serveras och inte kall från kylskåpet. Pröva den gärna som tillbehör till dilammkotletter med vitlök tillsammans med ugnsbakade pommes frites (recept för båda dessa rätter finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 10 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 258
Ingredienser
Tomater, 1 kg
Silverlök, 1 st
Vitlöksklyfta, 1 st
Olivolja (extra jungfruolja), 6 msk
Äppelcidervinäger, 2 msk
Nymalen svartpeppar, 2 nypor
Flingsalt efter smak
Tillagning
1. Skölj först tomaterna noggrant och lägg dem åt sidan. Skala och skiva löken.
2. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med en mortel. Tillsätt olivolja och rör om.
3. Skär tomaterna i skivor med hjälp av en lämplig kniv, som kan vara tandad och ha ett fint blad, eller en en annan nyslipad kökskniv.
4. Lägg tomatskivorna på en tallrik och toppa med löken. Ringla över äppelcidervinäger och oljan som blandats med den krossade vitlöken. Tillsätt slutligen några flingor salt och nymalen svartpeppar efter smak.