Gaspatxo andalús

Spanien

Andalusisk gazpacho

Gazpacho (eller gaspatxo på katalanska) är en av sommarens kalla favoritsoppor och har lika många varianter som det finns hem där den tillagas. De grönsaker och örter den innehåller ger ett stort antal vitaminer, mineraler och antioxidanter. En av de viktigaste aspekterna för att få en bra gazpacho är att ingredienserna är av högsta kvalitet. Soppans ursprung är det "salmorium" som romarna tillagade, men det är inte säkert känt. 

  • Tillagningstid: 9 timmar inklusive förberedelser och kylning
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 427

Ingredienser

Tomater, mogna, 1 kg

Gurka, ½ st

Gul lök, ½ st (eller 1 salladslök)

Vitlöksklyfta, 1 st

Grön paprika, ½ st + om så önskas som dekoration

Vinäger (gärna sherryvinäger), 2 msk

Olivolja (extra jungfruolja), 5 msk

Salt, 1 tsk

Ströbröd av färskt bröd, ½ näve

Röd paprika efter smak som dekoration (kan uteslutas)

Tillagning

1. Börja med att skala och skiva gurkan och låta den ligga i en halvtimme med salt. Blancherar under tiden tomaterna i kokande vatten i cirka 15 sekunder. Behåll gärna skalet på. Hacka tomaterna.

2. Lägg de hackade tomaterna, vitlöksklyftan delad på mitten (utan grodd), brödsmulorna, paprikan, vinägern och oljan i en mixerbehållare. Blanda försiktigt med en sked. Tillsätt salt och rör om igen. Ställ blandningen i kylskåpet i cirka 8 timmar. 

3. Ta bort den gröna paprikan och när tiden har gått, mixa ihop med en handmixer. Sila slutligen blandningen, tillsätt vatten (om det behövs, eftersom det finns tomater med mycket fruktkött och då kanske det inte är nödvändigt) och låt den gazpachon igen innan servering. 

4. Dekorera genom med att strö bitar av grön och röd paprika och lök över, eller genom att skära en skiva gurka och sätta den på glasets kant.