
Gräwes
Tyskland
Gräwes

Under tidigare generationer behövde den typiska vardagsrätten för vinodlare från Moseldalen uppfylla tre krav: Den måste vara näringsrik, den måste vara billig och den måste vara snabb att tillaga. Att hålla maten varm var också en prioritet, särskilt under skördetid, eftersom hemmafruar tog med maten i "Marmittchen" (handgjorda lunchlådor) till sina män och "Herrestleut" (skördehjälparna) för att direkt i vinodlingen. Att äta lunch hemma under druvskörden var ovanligt; människor ville få ut det mesta av dagsljuset och inte slösa bort någon tid.
- Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4-6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 208
Ingredienser
Strimmigt rökt fläsk, 125 g
Surkål, 250 g
Lagerblad, 2 st
Enbär, 5 st
Kumminfrön, ½ tsk
Riesling, torr, ¼ dl
Potatis, 350 g
Smör, 20 g
Malen peppar efter smak
Salt efter smak
Riven muskotnöt efter smak
Mjölk, 1½ dl
Olja, 1 tsk
Gula lökar, 2 st
Mörk balsamvinäger, några droppar efter smak
Tillagning
1. Skär fläsket i fina tärningar och stek det i en torr panna tills det blir transparent. Tillsätt den något rivna surkålen med lagerblad, enbär och kumminfrön och omedelbart i riesling. Täck över och koka på låg värme i cirka 1 timme.
2. Tvätta och skala under tiden potatisen och koka i stora bitar i saltat vatten i 20 minuter. Låt rinna av, mosa med smör, smaka av med peppar, salt och riven muskotnöt. Vispa i tillräckligt med kokande mjölk för att bilda en puré som inte är för mjuk.
3. Hetta upp oljan i en panna och fräs löken tills den är gyllenbrun, vänd ofta. Krydda med peppar och salt och ringla över några droppar balsamvinäger (eller några droppar maggikrydda). Blanda surkålen med purén, toppa med den stekta löken och servera.