Grilled shrimp cocktail

USA

Cocktail på grillade räkor

Här ges räkcocktailen en rökig uppgradering med detta recept, en perfekt aptitretare för sommarmiddagar och grillfester. Räkorna marineras i en lätt citron- och vitlöksblandning som får en kick av krossad chili. Se till att klappa dem torra efter att du skalat och rensat dem, så att de inte vattnar ut marinaden. Detta hjälper dem också att få en fin färg när de grillas. Till räkorna passar en barbecuesås utmärkt till, som exempelvis den med bourbon (recept finns i hemsidan). Eventuella överblivna räkor fungerar bra i en grönsallad, blandad med kokt orzo eller på en smörgås.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 236

Ingredienser

Råa räkor, stora, 680 g

Chili flakes, 1 tsk

Citronzest, 1 msk

Citronsaft, färskpressad, 1 msk

Olivolja (extra jungfruolja), 3 msk + efter behov till grillningen och serveringen

Vitlök, riven, 1 msk

Koshersalt, 2 tsk

Malen svartpeppar, 1 tsk

Färsk bladpersilja, finhackad, 1 msk

Baguette, 12 skivor (totalt cirka 85 g)

Tillagning

1. Klappa torra räkorna med hushållspapper och lägg dem i en stor skål. Tillsätt chiliflingor, citronsaft, 3 msk olja, 1 msk rivet citronskal, 1 msk riven vitlök, 1 tsk salt och ½ tsk svartpeppar, blanda för att täcka räkorna jämnt. Låt stå i rumstemperatur i 20 minuter.

2. Värm en grillpanna på hög värme. Smörj grillpannan lätt med olja. Pensla båda sidorna av baguetteskivorna med extra olja. Grilla tills de är rostade och lätt brända i kanterna, 1-2 minuter per sida. Lägg över på ett fat.

3. Strö över de marinerade räkor jämnt med resterande salt och svartpeppar. Lägg dem i grillpannan. Grilla tills de är ogenomskinliga och lätt brynta, cirka 2 minuter per sida. Lägg över på ett fat med det grillade brödet. Strö över jämnt med finhackad bladpersilja; ringla över extra olja. Servera med en god sås, till exempel en barbecuesås med bourbon (recept finns på hemsidan).