
Grilled steak caesar salad
USA
Caesarsallad med grillat nötkött

Grillat kött och grillad romansallad kombineras med den klassiska djärva smaken av caesarsallad för att göra denna caesarsallad till en verklig huvudrätt. Ja, jag sa grillad romansallad. Förvånansvärt nog grillas ett romansallatshuvud vackert, det mjuknar något med lätt brända toppar. Salladen karamelliseras något på utsidan, och insidan blir varm och krämig. En lätt beska i salladen ger en fin kontrast till smaken av det varma, saftiga köttet.
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 638
Ingredienser
Citronsaft, färskpressad, 4 msk
Vitlöksklyftor, 2 st
Worcestershiresås, 2 tsk
Sardellfiléer, 8 st
Dijonsenap, 3 tsk
Majonnäs, 4,8 dl
Parmesanost, riven, 2,4 dl till dressingen + 1,2 dl till salladen
Koshersalt efter smak
Nymalen svartpeppar efter smak
Romansallat, 2 stora
Olivolja (extra jungfruolja), 2 msk
Balsamvinäger, 2-4 tsk
Skirt steak (eller flankstek), 900 g
Montreal steak seasoning, 2 msk (se beskrivning i receptet)
Fetaost, smulad, 1,2 dl
Krutonger, 2,4 dl (kan uteslutas)
Tomat efter smak (kan uteslutas)
Tillagning
1. Börja med dressingen: Blanda citronsaft, 2 finhackade vitlöksklyftor, worcestershiresås, sardeller och dijonsenap i en liten skål med en visp. Vispa väl. Tillsätt majonnäs (eller grekisk yoghurt) och vispa tills allt är väl blandat och krämigt. Rör ner 2,4 dl riven parmesanost och krydda med salt och peppar efter smak.
2. Montreal steak seasoning kan enkelt göras på egen hand om den inte går att få tag på i affären: Mortla ihop 1 msk hela pepparkorn, 1 msk rökt paprikapulver, 1 msk koshersalt, ½ msk vitlökspulver, ½ msk lökpulver, 1 tsh hela korianderfrön, 1 tsk hela senapsfrön, 1 tsk torkad rosmarin och 1 tsk chiliflakes.
3. Förbered grillen med en het eld för direkt grillning. Krydda köttet (helst skirt steak, alltså mellangärde, men flankstek går också bra) med 2 msk Montreal Steak-krydda.
4. Smörj gallret med olja när grillen är klaroch placera biffen över grillens hetaste område. Låt några lågor slicka köttet ostört och täck sedan grillen med locket. Grilla biffen tills undersidan är brynt (fukten från marinaden förhindrar att en mörkbrun skorpa bildas), cirka 3-5 minuter.
5. Använd en tång för att vända biffen och grilla sedan tills den andra sidan är brynt, i ytterligare 3-5 minuter för medium-rare.
6. Sätt in en köttermometer horisontellt i mitten av biffen. Vid medium-rare ska termometern visa 60-64 grader eller färgen ska vara djupt rosa. Täck över grillen om köttet inte är klart, låt det tillagas i 1-2 minuter till och testa igen. VId 64 grader är köttet medium och vid 74 grader genomstekt.
7. Lägg över köttet på en skärbräda när det är klart, täck med folie och låt det vila i 3-5 minuter medan salladen grillas. Pensla romansalladens snittytor med olivolja. Ringla över balsamvinäger och krydda med salt och peppar efter smak. Grilla, utan att vända, tills den är lätt brynt och slak, cirka 2 minuter. Lägg över på ett serveringsfat.
8. Hacka den grillade salladen om så önskas och fördela den på ett serveringsfat. Strö 1,2 dl parmesanost över salladen. Skiva sedan köttet i tunna skivor mot fibrerna. Fördela köttet ovanpå salladen och osten. Ringla över den krämiga dressingen och blanda. Servera denna sallad med krutonger och tomatklyftor, om så önskas.