Ikan bakar sambal mangga

Indonesien

Grillad tilapia med mango- och chilisås

Grillad fisk med en riktigt god kryddblandning, hämtad från staden Cianjur på västra Java i Indonesien. Fisken är tilapia, som i vilt tillstånd härrör från Afrika men som i hög utsträckning odlas i Asien. Tilapia växer snabbt och ger mycket mat i relation till vikten, så det är en tacksam fisk att odla. 

  • Tillagningstid: 55 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 519

Ingredienser

Tilapiafiskar, urtagna, 2 st

Citron, 1 st

Malen gurkmeja, 1 tsk

Malen koriander, 1 tsk

Kecap manis (söt sojasås), 3 msk till fisken + 5 msk till kryddblandningen

Margarin, 1 msk till fisken + 4 msk till kryddblandningen

Buljongpulver, 1 tsk

Vitlöksklyftor, 4 st

Röd schalottenlök, 7 klyftor

Röda långa chilifrukter (cabe besar merah), 8 st

Färsk ingefära, 3 cm

Färsk gurkmeja, 3 cm

Korianderfrön, 2 tsk

Lagerblad, 2 st

Limeblad, 2 st

Citrongräs, 1 stjälk

Tamarindsaft, 3 msk

Mango, grön, 1 st

Röda långa vågiga chilifrukter (cabe keriting), 4 st

Röda rawitchilifrukter (bird's eye), 5 st till såsen + 10 st (kan uteslutas) till kryddblandningen

Räkpasta, 1 tsk

Strösocker, efter smak till kryddblandningen + 1 msk till såsen

Salt, 1 tsk till fisken + efter smak till kyddblandningen + 1 tsk till såsen

Tomater som tillbehör

Gurka som tillbehör

Salladsblad som tillbehör

Lime som tillbehör

Tillagning

1. Rosta 4 vitlöksklyftor, 7 klyftor av schalottenlök, 8 röda långa chilifrukter ((cabe besar merah), 10 röda rawitchilifrukter (om så önskas), 3 cm ingefära, 3 cm gurkmeja och 2 tsk korianderfrön till kryddblandningen, tills de doftar. Ta bort från pannan..

2. Mixa de rostade kryddorna och tamarindsaften i en mixer.

3. Värm margarin i en stekpanna med nonstickbeläggning, tillsätt kryddorna och fräs tills det börjar dofta.

4. Tillsätt salt och socker efter smak samt lagerblad, limeblad och citrongräs. Tillaga tills det är genomkokt, ändrar färg och doftar.

5. Tillsätt 5 msk kecap manis, justera smaken. Stäng av värmen när smaken är den önskade. 

6. Marinera fisken med citron, 1 tsk salt, mald gurkmeja och mald koriander. Låt stå i 10 minuter.

7. Värm grillen, krydda hela fiskarna med kryddblandningen som gjorts tidigare. Lägg på grillen och vänd tills den är helt tillagad.

8. Blanda ihop och rör om hackad mango, 4 röda långa vågiga chilifrukter (cabe keriting), 5 röda rawitchilifrukter, räkpasta, 1 msk strösocker och 1 tsk salt till mangochilisåsen tills den är slät. Servera mango- och chilisås till den grillade fisken samt med skivad tomat, skivad gurka, skivad lime och salladsblad.