Indiana breaded pork tenderloin sandwich

USA

Sandwich med panerad fläskfilé från Indiana

I århundraden har världens kulinariska traditioner mötts och utvecklats i amerikanska mellanvästern. Som en magnet för immigrantbefolkningar och deras förhoppningar och drömmar, med mer kulturell flexibilitet än på den sedan länge befolkade östkusten och södern men med en starkare känsla av gemenskap än den vidöppna "vilda" västern, är regionen en sann smältdegel – "den mest amerikanska delen av Amerika", för att låna ett uttryck från mellanvästerns historiker James Shortridge. Här är ett exempel på mellanvästerns kreativa mix av olika matidéer! 

  • Tillagningstid: 1 timme 20 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 147

Ingredienser

Fläskfilé, 575-675 g

Flingsalt, 2⅔ msk 

Strösocker, 1 msk

Saltiner, 230 g

Vetemjöl, 2,4 dl

Mjölk, 2,4 dl

Ägg, stora, 2 st

Nymalen svartpeppar, 1 msk

Paprikapulver, 1 msk

Cayennepeppar, ½ tsk

Natriumglutamat, ½ tsk (kan uteslutas)

Jordnötsolja, 1 l

Smör, 1-2 msk

Potato burger buns (eller andra saftiga hamburgergröd), 4 st

Senap efter smak

Inlagd ättiksgurka efter smak

Rödlök efter smak

Tillagning

1. Skär fläskfilén tvärs över i 4 jämnstora filéer.

2. Arbeta med en filé i taget. Använd en vass kock-, urbenings- eller filékniv och skär fläsket horisontellt cirka  av den snittade sidan. Var noga med att inte skära hela vägen igenom. Försök att göra detta med så få drag som möjligt så att köttet är slätt och inte sågat. Öppna den fjärilsformade filén som en bok och lägg den platt mellan två ark bakplåtspapper eller plastfolie på en skärbräda. Använd en köttklubba, kavel eller annat trubbigt tungt verktyg och stöt till en jämn tjocklek på cirka 6 mm. Upprepa med alla filéer och överför till en 1,5 l stor zippåse.

3. Vispa ihop salt, socker och 2,4 dl rumstempererat vatten i en medelstor skål tills saltet och sockret är helt upplöst. Häll saltlaken över filéerna i påsen. Förslut påsen, tryck ut så mycket luft som möjligt och se till att filéerna är nedsänkta, och kyl i minst 1 timme eller upp till 4 timmar.

4. Mixa saltinerna i en matberedare tills smulorna liknar grovt mjöl. (Det bör bli cirka 5 dl smulor.) Lägg kexsmulorna i en grund form, till exempel en pajform. Bred ut vetemjöl i en andra grunda form. Vispa mjölk och ägg med en gaffel i en tredje grund form. 

5. Blanda ihop peppar, paprika, cayennepeppar och glutamat, om det används, i en liten skål. Dela kryddblandningen i 3 ungefär lika stora delar och tillsätt till kexsmulorna, mjölet och äggblandningen, och vispa alltsammans var för sig.

6. Lägg ett ugnsgaller på en bakplåt med kant och ställ åt sidan. Ta upp fläskfilébitarna ur saltlaken och klappa dem torra med hushållspapper. Arbeta med en kotlett i taget, vänd kotletterna noggrant i mjöl, skaka av överflödigt mjöl och täck sedan med äggblandningen. Täck jämnt med kexsmulor och tryck till smulorna så att de fäster. Lägg det panerade köttet sida vid sida i ett enda lager på det förberedda gallret ovanpå bakplåten. Kyl på gallret i minst 30 minuter eller upp till 1 timme så att paneringen stelnar.

7. Förvärm ugnen till 65 grader när köttet blivit redo att tillagas. Ställ ett rent galler på en ren bakplåt med kant - ställ åt sidan.

8. Tillsätt olja i en gjutjärnspanna med 30 cm diameter,  värm på medelhög värme tills oljan når 220 grader. Lägg försiktigt 2 av de panerade filéskivorna, utan överlappning, i stekpannan. Stek, justera värmen efter behov för att hålla oljetemperaturen runt 190 grader, tills kotletterna är gyllenbruna och har en innertemperatur på minst 62 grader, i cirka 2 minuter. Flytta filéskivorna till det förberedda gallret och håll dem varma i ugnen medan de återstående kotletterna tillagas.

9. Smält 1 msk smör i en separat stor stekpanna av rostfritt stål eller gjutjärn på medelhög värme. Lägg i 2 delade hamburgerbröd och rosta tills de är gyllenbruna och krispiga längs kanterna, i 3 till 5 minuter. Upprepa med resterande hamburgerbröd, tillsätt mer smör om det behövs.

10. Lägg en stekt panerad fläskfiléskiva på det nedersta brödet och toppa med antingen senap, smörgåsgurka och skivad lök, i den ordningen, eller sallad, tomat och majonnäs. Upprepa med resterande hamburgerbröd. Servera.