Inihaw na liempo

Filippinerna

Grillat fläsk

Denna klassiska söta och salta inihaw na liempo, sidfläsk som grillats, tillagas vanligtvis över en kolgrill, men kan även enkelt tillagas i ugnen. En god dipsås är nästan obligatorisk. Liempo är det filippinska ordet för sidfläsk. Det är en köttbit känd för sina lager av fett och kött, vilket gör den smakrik och mör när den tillagas. Servera gärna rätten med mangosallad (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 4 timmar 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 488

Ingredienser

SIdfläsk, 900 g

Sojasås, 0,8 dl + 1 msk

Citron- eller kalamondinsaft, 4 msk

Brunt farinsocker, 0,8 dl + mer efter smak

Banan- eller tomatketchup, 4 msk

Vitlöksklyftor, 6 st

Malen svartpeppar efter smak

Destillerad vit vinäger, 4 msk

Schalottenlök, finhackad, 1 msk

Bird's eye chili efter smak

Strösocker, 1 tsk

Salt efter smak

Tillagning

1. Gör marinaden genom att blanda sojasås, kalamondin- eller citronsaft, farinsocker, ketchup, vitlök och malen peppar i en skål.

2. Marinera 1¼ cm tjocka skivor av sidfläsket i kylskåpet i 4 till 8 timmar.

3. Värm ugnen till 220 grader. Klä en bakplåt med dubbla lager aluminiumfolie för att underlätta rengöringen efter tillagningen.

4. Lägg sidfläskskivorna i ett enda lager och grädda dem i 20 minuter.

5. Koka överbliven marinad i cirka 10 minuter på medelvärme tills den tjocknat något för att förhindra korskontaminering.

6. Ta ut köttet ur ugnen och pensla det med den kokta marinaden på båda sidor. Sätt tillbaka det i ugnen i ytterligare 20 minuter. Justera gräddningstiden baserat på köttets tjocklek. Ju tunnare skivorna är, desto snabbare tillagas de.

7. Grilla på låg värme i cirka 3 minuter för att karamellisera ytan. Var försiktig så att det inte bränns.

8. Skär i munsbitar och servera med en dipsås som består av en blandning av vinäger, finhackad schalottenlök, hackad chili, strösocker, salt och peppar efter smak.