
Joues de bœuf façon bourguignon aux carottes et vin rouge
Frankrike
Oxkind i bourguignonstil med morötter och rött vin

Oxkinder, så möra och saftiga! De smälter verkligen i munnen. Här tillagade som bœuf bourguignon, en rätt som annars oftast tillagas på högrev. Potatisen finns i grytan och inte som tillbehör, vilket annars är det gängse. Med tryckkokare kan koktiden förkortas ett par timmar - receptet här baseras på att grytan kokas på låg värme på spisen.
- Tillagningstid: 3 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 592
Ingredienser
Oxkind, 750 g
Smör, 12½ g
Olja, 1 msk
Vetemjöl, 1 msk
Gul lök, stor, ½ st
Stjälkselleri, ½ st
Vitlöksklyfta, 1 st
Morötter, 4 st
Potatisar, 3 st
Konserverade hackade tomater, 200 g
Färsk timjan, 1½ kvist
Salt, 1 nypa
Rött vin, 1¼ dl
Vatten, ¾ dl
Tillagning
1. Blanda kindköttet, skuret i lagom stora munsbitar, och mjölet i en skål. Skala lök, vitlök, morötter och potatis. Skölj allt och skär vitlök och lök i små tärningar, morötterna i skivor och potatisen i stora tärningar. Skär av ändarna på selleristjälken, skölj den och skär den i små strimlor. Skölj och torka timjanen.
2. Häll smör och olja i en gjutjärnsgryta. Värm och bryn köttet i cirka 10 minuter på medelhög värme, på alla sidor. Tillsätt de hackade tomaterna och lossa försiktigt eventuella köttbitar som kan ha fastnat i botten av grytan. Tillsätt sedan de förberedda grönsakerna (vitlök, lök, morötter, potatis och selleri), häll i rödvinet och vattnet. Tillsätt slutligen salt och timjan och blanda.
3. Tillaga i cirka 3 timmar under lock vid mycket låg kokpunkt. Tillsätt mer vätska vid behov.