Joues de bœuf façon bourguignon aux carottes et vin rouge

Frankrike

Oxkind i bourguignonstil med morötter och rött vin

Oxkinder, så möra och saftiga! De smälter verkligen i munnen. Här tillagade som bœuf bourguignon, en rätt som annars oftast tillagas på högrev. Potatisen finns i grytan och inte som tillbehör, vilket annars är det gängse. Med tryckkokare kan koktiden förkortas ett par timmar - receptet här baseras på att grytan kokas på låg värme på spisen.

  • Tillagningstid: 3 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 592

Ingredienser

Oxkind, 750 g

Smör, 12½ g 

Olja, 1 msk

Vetemjöl, 1 msk

Gul lök, stor, ½ st

Stjälkselleri, ½ st

Vitlöksklyfta, 1 st

Morötter, 4 st

Potatisar, 3 st

Konserverade hackade tomater, 200 g

Färsk timjan, 1½ kvist

Salt, 1 nypa

Rött vin, 1¼ dl

Vatten, ¾ dl

Tillagning

1. Blanda kindköttet, skuret i lagom stora munsbitar, och mjölet i en skål. Skala lök, vitlök, morötter och potatis. Skölj allt och skär vitlök och lök i små tärningar, morötterna i skivor och potatisen i stora tärningar. Skär av ändarna på selleristjälken, skölj den och skär den i små strimlor. Skölj och torka timjanen.

2. Häll smör och olja i en gjutjärnsgryta. Värm och bryn köttet i cirka 10 minuter på medelhög värme, på alla sidor. Tillsätt de hackade tomaterna och lossa försiktigt eventuella köttbitar som kan ha fastnat i botten av grytan. Tillsätt sedan de förberedda grönsakerna (vitlök, lök, morötter, potatis och selleri), häll i rödvinet och vattnet. Tillsätt slutligen salt och timjan och blanda.

3. Tillaga i cirka 3 timmar under lock vid mycket låg kokpunkt. Tillsätt mer vätska vid behov.