
Kalderetang baka
Filippinerna
Kaldereta på nötkött

Kaldereta är en filippinsk favoriträtt. Det är en rejäl kötträtt som kan lagas med getkött, nötkött eller fläskkött i kombination med potatis, morötter, tomatsås och leverpastej. Detta är en populär rätt som serveras vid speciella tillfällen och en återkommande företeelse i varje filippinsk kokbok. Här följer ett recept med nötkött, som gärna kan serveras med ris.
- Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 764
Ingredienser
Nötkött, 900 g
Vitlöksklyftor, 3 st
Gul lök, 1 st
Oxbuljong, 4,8 dl
Röd paprika, 1 st
Grön paprika, 1 st
Tomatsås, 2,4 dl
Grislever, malen, 1,2 dl
Chiliflingor, 1 tsk
Lagerblad, 3 st
Potatis, skuren i bitar, 4,8 dl
Morot, skuren i bitar, 4,8 dl
Matolja, 4 msk
Gröna oliver, 1,6 dl
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Ris efter smak som tillbehör
Tillagning
1. Värm matoljan i en gryta eller tryckkokare.
2. Bryn hackad lök och krossad och hackad vitlök.
3. Tillsätt köttet i tärningar. Stek i 5 minuter eller tills det blir ljusbrunt.
4. Tillsätt torkade lagerblad och chiliflingor. Rör om.
5. Tillsätt leverpastej. Rör om.
6. Häll i tomatsåsen och oxbuljongen.
7. Koka köttet tills det blir mört (cirka 30 minuter om tryckkokare används, eller 1-2 timmar om en vanlig gryta används).
8. Tillsätt potatis och morötter. Koka i 8 till 10 minuter.
9. Lägg de gröna oliverna och skivad röd och grön paprika i grytan. Rör om och fortsätt att koka i ytterligare 5 minuter.
1 bit röd paprika, ⅔ kopp gröna oliver, 1 bit grön paprika
10. Salta och peppra efter smak. Servera varmt. Smaklig måltid!