Kalderetang baka

Filippinerna

Kaldereta på nötkött

Kaldereta är en filippinsk favoriträtt. Det är en rejäl kötträtt som kan lagas med getkött, nötkött eller fläskkött i kombination med potatis, morötter, tomatsås och leverpastej. Detta är en populär rätt som serveras vid speciella tillfällen och en återkommande företeelse i varje filippinsk kokbok. Här följer ett recept med nötkött, som gärna kan serveras med ris.

  • Tillagningstid: 1 timme 10 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 764

Ingredienser

Nötkött, 900 g

Vitlöksklyftor, 3 st

Gul lök, 1 st

Oxbuljong, 4,8 dl

Röd paprika, 1 st

Grön paprika, 1 st

Tomatsås, 2,4 dl

Grislever, malen, 1,2 dl

Chiliflingor, 1 tsk

Lagerblad, 3 st

Potatis, skuren i bitar, 4,8 dl

Morot, skuren i bitar, 4,8 dl

Matolja, 4 msk

Gröna oliver, 1,6 dl

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Ris efter smak som tillbehör

Tillagning

1. Värm matoljan i en gryta eller tryckkokare.

2. Bryn hackad lök och krossad och hackad vitlök.

3. Tillsätt köttet i tärningar. Stek i 5 minuter eller tills det blir ljusbrunt.

4. Tillsätt torkade lagerblad och chiliflingor. Rör om.

5. Tillsätt leverpastej. Rör om.

6. Häll i tomatsåsen och oxbuljongen.

7. Koka köttet tills det blir mört (cirka 30 minuter om tryckkokare används, eller 1-2 timmar om en vanlig gryta används).

8. Tillsätt potatis och morötter. Koka i 8 till 10 minuter.

9. Lägg de gröna oliverna och skivad röd och grön paprika i grytan. Rör om och fortsätt att koka i ytterligare 5 minuter.

1 bit röd paprika, ⅔ kopp gröna oliver, 1 bit grön paprika

10. Salta och peppra efter smak. Servera varmt. Smaklig måltid!