
Karipap
Indonesien
Currypuffar

Vid första anblicken ser de ut som empanadas eller samosas, men karipap, eller currypuffar, har en annan och mer mättande smak. Skalet är faktiskt också annorlunda, karipap har mer textur och liknar bakverk. Det finns många varianter av currypuffar i Sydost- och Sydasien, rötterna kan sägas vara såväl indiska, kinesiska som malajiska. Här är en indonesisk version, perfekt som snacks. Servera gärna med tomat- och chilisås.
- Tillagningstid: 1 timme inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Förrätt
- Kalorier/portion (kcal): 1 002
Ingredienser
Vetemjöl, 150 g
Margarin, 70 g
Shortening (vegetabiliskt bakfett), 50 g
Vetemjöl special, 350 g
Vatten, 1½ dl till deg + efter behov till fyllning
Matolja, 20 g
Strösocker, 1 tsk till deg + efter smak till fyllning
Salt, ¼ tsk till deg + efter smak till fyllning
Morötter, 150 g
Potatis, 150 g
Kycklingfilé, 200 g
Salladslök, 2 st
Gul lök, 1 st
Vitlöksklyftor, 3 st
Currypulver, 1 msk
Malen peppar efter smak
Buljongpulver efter smak
Olja efter behov till stekning
Cayennepeppar eller tomat- och chilisås som tillbehör
Tillagning
1. Fräs hackad vitlök, salladslök och lök tills det är mjukt och genomstekt.
2. Tillsätt tärnad kycklingfilé, stek tills den ändrar färg.
3. Tillsätt morötter och potatis skurna i små tärningar. Häll i tillräckligt med vatten. Koka tills grönsakerna är mjuka.
4. Tillsätt alla andra kryddor, rör om väl, koka tills det är lagom tillagat och smaken god. Ta ur pannan.
5. Blanda 150 g vanligt vetemjöl, 50 g margarin och 50 g shortening till den första degen. Knåda tills degen är slät och kan formas till bollar, låt stå i cirka 15 minuter.
6. Blanda 350 g vetemjöl special, 20 g matolja, 20 g margarin, 1 tsk socker och ¼ tsk salt till den andra degen. Tillsätt kallt vatten, lite i taget, när degen blandats väl och knåda tills den går ihop. Täck den och låt den stå i cirka 15 minuter.
7. Dela de båda degarna i fyra delar. Platta till den första degen och linda det med den andra degen. Kavla ut på längden och vik i tre delar. Kavla ihop igen på längden och rulla ihop. Skär rullen i bitar. Kavla ut tunt men tryck inte till för hårt, fyll med fyllning. Linda in genom att nypa ändarna av degskalet tills det är klart.
8. Stek tills puffarna är tillagade, ta upp och låt rinna av. Njut av dem med cayennepepparfrukter eller tomat- och chilisås.