
Kerang dara pedas manis ala rumahan
Indonesien
Hemlagade söta och kryddiga blodmusslor

Har du ett lager av blodmusslor, men är osäker på vad du ska göra med dem? OK, det kanske inte händer jätteofta på våra breddgrader, men blod- eller blodhjärtmusslor är vanliga i sydvästra Asien och odlas kommersiellt bland annat i Vietnam. Att de kallas just blodmusslor hänger ihop med att de innehåller hemoglobin, det järnhaltiga protein som ger blodet dess röda färg.
- Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 342
Ingredienser
Blodmusslor, ½ kg
Röda chilifrukter, 10 st
Små röda chilifrukter (fågelögechili; cabai rawit), 10 st
Röda schalottenlökar, 7 st
Vitlöksklyftor, 4 st
Tomater, 2 st
Gul lök, 1 st
Gröna chilifrukter, 10 st
Salt efter smak
Buljongpulver eller smakförstärkare efter smak
Strösocker, 1 msk
Chilisås (saus sambal), 5 msk
Ostronsås, 1 msk
Färsk ingefära efter smak
Lagerblad, 5 st
Vatten efter behov
Olja efter behov
Tillagning
1. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt sedan ingefära, lagerblad och blodmusslor.
2. Koka i 15 minuter tills skalen öppnar sig. Ta upp dem och ställ åt sidan när de blivit kokta.
3. Mixa schalottenlök, vitlök, tomater och chilifrukter i en mixer tills det är slätt och väl blandat.
4. Skiva den gula löken. Värm olja i en teflonpanna och fräs den skivade löken tills den mjuknat.
5. Tillsätt de mixade kryddorna och fräs tills de är stekta. Tillsätt salt, buljongpulver och socker. Rör om tills det är jämnt fördelat.
6. Tillsätt chilisåsen och ostronsåsen, rör om tills det är jämnt fördelat och fräs sedan kort.
7. Tillsätt lite vatten och blodmusslorna. Koka tills vattnet avdunstar eller såsen tjocknar.
8. Tillsätt de gröna chilifrukterna, stek snabbt och ta bort från värmen när de är tillagade. De söta och kryddiga blodmusslorna är redo att serveras.