
Խնձորով աջիկան
Armenien
Adjika med äpplen

På vintern är adjika med äpplen en oumbärlig rätt på ett armeniskt matbord. Adjikan kan lägges till i kötträtter, i soppor eller helt enkelt ätas med bröd. Pröva den gärna med lula kebab (recept finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 3 timmar 20 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 157
Ingredienser
Tomater, 1 kg
Röd paprika, ⅕ st
Äpplen, 200 g
Morötter, 200 g
Färska röda chilifrukter, 20 g
Olja, ½ dl
Vitlök, 40 g
Vinäger, 9 %, ½ dl
Salt, 4½ krm
Strösocker, 1½ krm
Tillagning
1. Rensa paprikan från kärnorna. Skala morötterna och äpplena. Skala och hacka vitlöken. Rensa den röda chilin.
2. Mal tomaterna, paprikan, chilin, äpplena och morötterna i en köttkvarn. Se till att tillsätta olja i blandningen.
3. Häll den resulterande massan i en kastrull och ställ den på spisen. Låt den koka upp och sedan puttra på låg värme i cirka 2-2½ timmar.
4. Tillsätt krossad vitlök, socker, vinäger och salt. Koka adjikan i ytterligare 30 minuter.
5. Förbered burkar medan blandningen kokar. Diska och desinficera dem noggrant.
6. Häll den fortfarande varma adjikan i burkarna och stäng med lock. Vänd burkarna och låt dem svalna upp och ner, de behöver inte slås in. Perfekt till lula kebab (recept finns på hemsidan).