
Lemon orzo
USA
Citronorzo

Det enklaste receptet på citronorzo! Gjord med 6 ingredienser inklusive lilla risformade pastasorten orzo (eller risoni), citron, buljong, vitlök, olivolja och parmesanost. Och du kan göra den klar på under 20 minuter! Servera gärna till sotad lax med en beurre blanc-sås (båda recepten finns på hemsidan).
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 524
Ingredienser
Olivolja, 2 msk
Vitlöksklyftor, 2 st
Kycklingbuljong, 6,6 dl + mer efter behov
Salt efter smak
Citronzest, 1½ tsk
Orzo (eller risoni), 225 g
Parmesanost, finriven, 0,8 dl
Citronsaft, 3 msk
Malen svartpeppar, ½ tsk
Färsk bladpersilja, hackad, 1 msk (kan uteslutas)
Tillagning
1. Värm 1 msk olivolja i en medelstor kastrull på medel-låg värme. Tillsätt hackad vitlök och fräs i 20 sekunder eller tills den doftar och knappt djupare färg (inte bryns).
2. Häll i kycklingbuljongen. Koka upp på medel-hög värme. Rör ner orzo, hälften av citronskalet och salt efter smak, sänk sedan värmen till medel-låg.
3. Låt sjuda tills orzon är mjuk, totalt i cirka 10 minuter, rör om en gång efter halva tiden. Tillsätt lite mer kycklingbuljong om det behövs om det börjar bli torrt.
4. Ta bort från värmen och rör ner citronsaft, resterande olivolja, resterande citronskal, parmesanost och peppar. Garnera med persilja om så önskas.