Mămăligă
Rumänien
Polenta

Polenta är ett vanligt tillbehör i Rumänien liksom t ex i Italien. Även om det är okomplicerad rätt är det ändå lätt att misslyckas. Det finns mången rumän som lagat polenta som blivit för rinnig, för tjock, som haft bitar av okokt majsmjöl, knastrigt obehagligt mellan tänderna och knöligt. Här är ett recept som ger förutsättningar att få en perfekt polenta.
- Tillagningstid: 25 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 6
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 146
Ingredienser
Vatten, 1 l
Salt efter smak
Majsmjöl, 200-250 g
Tillagning
1. Till polenta är det idealiskt att använda en kittel eller en gjutjärnsgryta med tjock botten. Häll vatten i grytan, tillsätt salt och ställ den på en spisplatta tills det börjar koka.
2. Strö ner majsmjölet som ett regn i vattnet när vattnet börjat koka. Rör hela tiden med en päronformade visp som förhindrar att klumpar bildas.
3. Fortsätt att röra, även efter att allt majsmjöl har tillsatts, tills polentan börjar koka igen. Sänk sedan värmen till ett minimum, eftersom polentan tenderar att skvätta medan den kokar. Fortsätt blanda i ytterligare 3-4 minuter.
4. Täck grytan med lock och låt sjuda på svag värme i ytterligare 15 minuter. Under koktiden tas locket av vid tre tillfällen för kraftig omrörning.
5. Nu är polentan lagom kokt, den kan serveras direkt om den inte ska tillagas vidare.
6. Om polentan ska kunna vändas upp täcks grytan med lock i cirka 10 minuter ytterligare. Locket tas sedan av. Sätt på hög värme tills polentan blåser upp, separerar från botten och från väggarna i grytan. Täck grytan med en platt tallrik och vänd upp polentan med en snabb rörelse. Lyft grytan och polenta dyker upp, gul och vacker som en tårta. Smaklig måltid!