Mel i mató

Spanien

Honung och mató

Lika enkel som den är utsökt, är mel i mató (honung och ostmassa på katalanska) en traditionell dessert med katalanskt ursprung som är perfekt för att sätta den sista touchen på en rejäl måltid. Även om sanningen är att den kan avnjutas när som helst på dygnet ;)

  • Tillagningstid: 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 658

Ingredienser

Standardmjölk, 1 l

Salt, 2 g

Citronsaft, 40 ml

Flytande honung efter smak

Nötter efter smak

Tillagning

1. Lägg mjölk och salt i en kastrull och sätt på värmen. Värm tills det når en temperatur på 70 grader. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt omedelbart citronsaften. Häll upp i en skål, täck över och låter vila i minst 15 minuter.

2. När skålen avtäcks har mjölken surnat och det är precis som det ska vara. Placera ett durkslag över en djup skål och täck det med en köksgasväv (en ostduk fungerar också). Häll ner mjölken och kläm ostduken så att vasslen filtreras igenom väl och enbart ostmassa återstår.

3. Lägg gasväven med löpe i kylskåpet i minst fyra timmar så att den kan stelna helt. Ta ut löpan ur kylskåpet, delar den i portioner och serverar varje portion med honung och hackade eller hela valnötter. Och njut av en hemlagad mató precis som traditionen föreskriver!