Momma's meatloaf

USA

Mammas köttfärslimpa

Mammas köttfärslimpa är inte vilken köttfärslimpa som helst! Det är en amerikansk klassiker! Även om alla i USA kan ha sin version av denna klassiker, tar det här receptet alla de bästa elementen och kombinerar dem till en rätt som helt enkelt är oförglömlig. Servera gärna med persiljepotatis (recept finns på hemsidan) eller med ett gott potatismos. 

  • Tillagningstid: 1 timme 15 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 385

Ingredienser

Nötfärs med högst 15 % fetthalt, 900 g

Silverlök, tärnad, 1,2 dl

Ströbröd, 2,4 dl

Mjölk, 1,2 dl

Ägg, 1 stort

Worcestershiresås, 2 msk till färsen + 1 msk till glasyren

Salt, 1 tsk

Torkad basilika, 1 tsk

Torkad oregano, 1 tsk

Malen svartpeppar, ½ tsk

Chiliflingor (red pepper flakes), krossade, ½ tsk

Ketchup, 1,2 dl

Farinsocker, 2 msk

Tillagning

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsform på 23 x 33 cm lätt med oljespray.

2. Blanda nötfärs, tärnad silverlök, ströbröd, mjölk, 1 stort ägg, 2 msk worcestershiresås, salt, torkad basilika, torkad oregano, svartpeppar och krossade röda chiliflingor. Knåda blandningen med rena händer tills den är väl blandad. Överblanda inte.

3. Forma färsblandningen till en limpa som är cirka 20 cm lång, 10 cm bred och 5 cm hög, och placera den i mitten av den förberedda ugnsformen.

4. Grädda i 45 minuter.

5. Förbered glasyren medan köttfärslimpan gräddas. Vispa ihop ketchup, farinsocker och 1 msk worcestershiresås i en liten skål tills det är slätt.

6. Ta ut köttfärslimpan ur ugnen och pensla försiktigt glasyren över.

7. Öka ugnstemperaturen till 205 grader och sätt tillbaka köttfärslimpan i ugnen. Grädda i ytterligare 15 minuter, eller tills innertemperaturen når 74 grader.

8. Låt köttfärslimpan vila i 5 till 10 minuter innan den skärs upp. Servera varm, gärna med persiljepotatis (recept finns på hemsidan) och blancherade haricots verts (recept finns också här på hemsidan).