
Bakgrund
Varför dessa recept på detta vis?

Det är något speciellt med recept, vare sig maten ska lagas eller ej. Det kan vattnas i munnen, fantasi och reslust kan triggas, men också förundran och rentav avsmak om receptet innehåller ingredienser som är ovana för oss. Min farfar läste farmors recept när farmor gått bort, för att låta minnen leva. På köpet kände han sig mätt - han behövde påminnas om att äta på riktigt ibland. Kanelbullar var hans favorit - han kunde sluka farmors recept på kanelbullar!
Jag har också en kärlek till recept. Och jag vill se världen, inte bara det jag redan sett. Mitt sätt att resa har till stor del blivit genom recepten och maten. För några år sedan kunde jag, med Internets hjälp, få fram menyer från restauranger och googla fram recept på rätterna. Det började så - jag översatte med Google Translate och försöka laga rätterna på riktigt. Jag ändrade lite där det behövdes, jagade ingredienser och försökte få allt så genuint som möjligt. En del recept var obegripliga, men jag försökte ändå. Det har fortsatt så och jag tänkte med denna hemsida dela med mig av hur det fortsätter. Välkomna till bords - du får laga maten själv dock, och det är ju också en del av nöjet! Inspireras av recepten. Du får tag i de ingredienser du kan hitta. Var kreativ och gå på lust! Recept kan följas till punkt och pricka eller bara användas som inspirationskälla. Min tidigare svärmor lagade mycket mat. Hon var anlitad som kock till fester och visst följde hon recept även om hon hade dem i huvudet, men det framgick aldrig hur mycket som behövdes. Bara vilken ingrediens. När jag frågade henne om varför det var så sa hon bara att man tar mer av det man gillar och mindre, eller inget, av det man gillar mindre.
Förra veckans recept var inspirerade av menyerna från ett par restauranger i den lilla staden Saint-Oyen i Aostadalen i Italiens nordvästra hörn. Färre än 200 invånare bor där, i ett alplandskap på över 1 300 meters höjd. Under Mussolinis tid bar staden det italienska namnet Sant'Eugendo men där pratas både franska och italienska så efter andra världskriget återgick namnet till det franskspråkiga.
Denna veckas recept är inspirerade av menyerna från ett par restauranger från den spanska staden Lerma i regionen Kastilien och León i Spaniens norra hälft. Staden har anor som sträcker sig ända tillbaka till järnåldern då området styrdes av keltiberer. På grund av det strategiska läget vid floden Arlanza blev området mycket intressant för romarna och senare för visigoter och för berber. På 900-talet togs staden av kristna under det som kommit att kallas "återövringen". Men nog om detta, idag är trakten känd för sina vinodlingar där Arlanza är en ursprungsskyddad etikett. Låt oss pröva maten - häng med, vetja!