Bakgrund

Varför dessa recept på detta vis?

Det är något speciellt med recept, vare sig maten ska lagas eller ej. Det kan vattnas i munnen, fantasi och reslust kan triggas, men också förundran och rentav avsmak om receptet innehåller ingredienser som är ovana för oss. Min farfar läste farmors recept när farmor gått bort, för att låta minnen leva. På köpet kände han sig mätt - han behövde påminnas om att äta på riktigt ibland. Kanelbullar var hans favorit - han kunde sluka farmors recept på kanelbullar! 

Jag har också en kärlek till recept. Och jag vill se världen, inte bara det jag redan sett. Mitt sätt att resa har till stor del blivit genom recepten och maten. För några år sedan kunde jag, med Internets hjälp, få fram menyer från restauranger och googla fram recept på rätterna. Det började så - jag översatte med Google Translate och försöka laga rätterna på riktigt. Jag ändrade lite där det behövdes, jagade ingredienser och försökte få allt så genuint som möjligt. En del recept var obegripliga, men jag försökte ändå. Det har fortsatt så och jag tänkte med denna hemsida dela med mig av hur det fortsätter. Välkomna till bords - du får laga maten själv dock, och det är ju också en del av nöjet! Inspireras av recepten. Du får tag i de ingredienser du kan hitta. Var kreativ och gå på lust! Recept kan följas till punkt och pricka eller bara användas som inspirationskälla. Min tidigare svärmor lagade mycket mat. Hon var anlitad som kock till fester och visst följde hon recept även om hon hade dem i huvudet, men det framgick aldrig hur mycket som behövdes. Bara vilken ingrediens. När jag frågade henne om varför det var så sa hon bara att man tar mer av det man gillar och mindre, eller inget, av det man gillar mindre.

Förra veckans recept var inspirerade av menyerna från en restaurang i samhället Ajuterique och en i den gamla huvudstaden Comayagua i departementet Comayagua i centrala Honduras. Departementets natur är ganska bergig och oländig: Sierra de Comayagua reser sig i öster, Sierra de Montecillos i väster, Sierra de Lepaterique i söder och berget Meámbar i norr. Den stora dalen med slätten Comayagua mellan bergen är drygt 6 mil lång och mellan 8 och 24 km bred. Dess huvudaxel går nästan från norr till söder, vilket sammanfaller med den allmänna riktningen för de två parallella floder som flyter genom dalen. Dalen lutar nästan omärkligt mot norr. Där rådde en extraordinär skönhet, bördighet och behagligt klimat.  

Denna veckas recept är inspirerade av menyerna från två restauranger i staden Claveria i regionen Norra Mindanao i Filippinerna. Staden hette en gång i tiden Tikala, vilket betydde "underverk". Då regerade Datu Manlumupog, en krigare av den urbefolkning som kallades "Higaunon", "folket på land". Higaunonerna levde ett enkelt liv med stpr respekt för naturen. Det rika landskapet innebar livet för dem och de hade en datu (härskare) för jordbruket, en för jakten, en för respekten för vattnet, etc. Även om det är nya tider nu får vi hoppas att respekten i de olika avseenden som har med naturens gåvor att göra finns kvar. Vi kan väl åka dit och ser vad som erbjuds i matväg? Häng med vetja!