Oseng genjer oncom

Indonesien

Wokad genjer och oncom

Oncom och genjer är lättillgängliga ingredienser i västra Java i Indonesien. De passar bra ihop, som i detta recept på wokad genjer och oncom. Med enkla kryddor är de fortfarande aptitretande. Genjer är en växt som äts i Indonesien och kringliggande delar i sydvästra Asien - ibland kallas den "fattigmansmat" som äts när inget annat finns att äta. Oncom är en fermenterad produkt gjord av biprodukter från till exempel tillverkning av tofu och jordnötsolja. Låt dig inte skrämmas av detta, så varför inte pröva?

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4-6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 246

Ingredienser

Genjer, 600 g

Små röda chilifrukter (fågelögechili; cabai rawit), 6 st

Röd oncom, 150 g

Matolja, 3 msk

Lagerblad, 2 st

Färsk galangal, 2 cm

Vatten, 1 dl

Salt, ½-1 tsk

Röda schalottenlökar, 10 st

Vitlöksklyftor, 5 st

Röda chilifrukter, 2 st

Söt sojabönspasta (tauco manis), 2 msk

Tomater, 100 g

Tillagning

1. Skölj genjerbladen, ta bort de unga delarna och eventuella blommor. Skär i 3–4 cm stora bitar och använd 400 g. Lägg genjern i kokande vatten tills den slaknar något, häll sedan av vattnet.

2. Mal de små röda chilifrukterna grovt och knåda oncomen tills den mjuknat något. Ställ åt sidan.

3. Finmal schalottenlök, vitlök och röd chili. Tillsätt sojabönspasta och hackade tomater och rör om väl.

4. Värm matolja i en wok. Fräs kryddblandningen, tillsätt lagerblad och hackad galangal, rör om tills det doftar, tillsätt sedan de grovt malta små chilifrukterna och oncom. Tillsätt vatten och salt och koka tills chilin är mjuk och oncomen är genomkokt.

5. Tillsätt genjer, rör om tills alla ingredienser är genomkokta och genjerbladen inte längre är slaka. Ta omedelbart bort från värmen och lägg över på en serveringsskål och servera.