
Պասուց տոլմա
Armenien
Pasuts dolma

Pasuts dolma är en av de traditionella rätterna från det armeniska köket. En mycket praktisk rätt som kan förvaras i kylskåpet under ganska lång tid, utan att förlora sin smak utan snarare tvärtom. Istället för plommonlavashak kan till exempel katrinplommon användas.
- Tillagningstid: 13 timmar inklusive blötläggningstid och förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Huvudrätt
- Kalorier/portion (kcal): 432
Ingredienser
Hel surkål eller färsk vitkål efter smak och behov
Torkade kikärter, krossade, 2 dl
Torkade linser, 2 dl
Torkade röda bönor, 2 dl
Bulgur, 2 dl
Gul lök efter smak
Tomatpuré efter smak
Salt efter smak
Malen peppar efter smak
Örter och/eller kryddor efter smak, t ex bladpersilja
Plommonlavashak efter smak (kan uteslutas)
Tillagning
1. Blötlägg surkålsbladen i kallt vatten. Blötlägg alla grönsaker, utom bulgur, kvällen innan. Koka bara nästa dag tills de är klara.
2. Skala och hacka löken. Stek den och tillsätt sedan den stekta löken i tomatpuré, salt och kryddor. Blanda väl. Blanda ihop med övriga ingredienser till fyllningen.
3. Lägg fyllningen i bladen och linda in. Den fyllda dolman ska vara stor. Bred ut i en kastrull, om så önskas kan inlagda plommon tillsättas. Tillaga tills dolmarna är genomkokta och har vacker färg runt om. Häll vatten utspätt med tomatpuré över. Servera dolmarna kalla.