Պասուց տոլմա

Armenien

Pasuts dolma

Pasuts dolma är en av de traditionella rätterna från det armeniska köket. En mycket praktisk rätt som kan förvaras i kylskåpet under ganska lång tid, utan att förlora sin smak utan snarare tvärtom. Istället för plommonlavashak kan till exempel katrinplommon användas.

  • Tillagningstid: 13 timmar inklusive blötläggningstid och förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 432

Ingredienser

Hel surkål eller färsk vitkål efter smak och behov

Torkade kikärter, krossade, 2 dl

Torkade linser, 2 dl

Torkade röda bönor, 2 dl

Bulgur, 2 dl

Gul lök efter smak

Tomatpuré efter smak

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Örter och/eller kryddor efter smak, t ex bladpersilja

Plommonlavashak efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Blötlägg surkålsbladen i kallt vatten. Blötlägg alla grönsaker, utom bulgur, kvällen innan. Koka bara nästa dag tills de är klara. 

2. Skala och hacka löken. Stek den och tillsätt sedan den stekta löken i tomatpuré, salt och kryddor. Blanda väl. Blanda ihop med övriga ingredienser till fyllningen.

3. Lägg fyllningen i bladen och linda in. Den fyllda dolman ska vara stor. Bred ut i en kastrull, om så önskas kan inlagda plommon tillsättas. Tillaga tills dolmarna är genomkokta och har vacker färg runt om. Häll vatten utspätt med tomatpuré över. Servera dolmarna kalla.