Patates fregides
Spanien
Friterad potatis

Pommes frites är en maträtt som vi förknippar med snabbmat och är tydligen enkel att tillaga, men om vi ägnar lite mer tid åt dem än vi är vana vid kan de bli en delikatess. Under en ganska pretentiös titel - friterad potatis - döljer sig vad som kan anses vara en god stekt potatis: Välkokt och mör inuti och med en mycket krispig skorpa utanpå. Tänk detta till grillad butifarra, med aioli och rostad paprika med vitlök - recept finns på hemsidan.
- Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter inklusive förberedelser och frysningstid
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 298
Ingredienser
Potatisar, 4 st
Salt efter smak
Olja till friteringen
Tillagning
1. Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar. Lägg dem i en kastrull, täck med kallt vatten, koka upp och koka dem i cirka 4-5 minuter. Det är viktigt att de inte är helt genomkokta.
2. Låt potatisstavarna rinna av när de blivit halvkokta och lägg dem på ett galler där de staplas på varandra. Det är viktigt att gallret får plats i frysen, eftersom det är där potatisen kommer att vila i 1½-2 timmar.
3. Efter tiden i frysen kan potatisstavarna friteras i rikligt med olja på låg värme i cirka 5 minuter, öka sedan värmen till max tills potatisen är gyllenbrun. Låt rinna av väl, tillsätt en nypa salt och de friterade potatisstavarna är redo att serveras.