Pay de queso con zarzamoras

Mexiko

Björnbärscheesecake

Under sommaren, under regnperioden, växer vildbjörnbär i södra Mexiko, vissa stora som plommon och alla med en utsökt sötsur smak. Varje morgon kommer många kvinnor ner från bergen för att sälja korgar med björnbär på marknaden och på gatorna. De säljer slut nästan omedelbart. Vad kan man göra med dem? Man kan äta dem som de är, mixa dem med lite mynta för att lägga ovanpå glass eller cupcakes, eller så kan man göra en kall soppa. Eller som här: En björnbärscheesecake, som är väldigt populär i Mexiko :)

  • Tillagningstid: 3 timmar 20 minuter inklusive förberedelser och kylning
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Dessert
  • Kalorier/portion (kcal): 589

Ingredienser

Osaltat smör, 3 msk

Vaniljkakor (galletas de vainilla), malda, 1,8 dl

Malen kanel, ½ tsk

Ägg, 1½ st

Keso (cottage cheese), 1,8 dl (180 g)

Gräddfil (crema agria), 1,8 dl (180 g)

Färskost, 1,8 dl (180 g)

Strösocker, 6 msk till fyllningen + 4 msk till toppingen

Vaniljextrakt, 1 tsk

Majsstärkelse, 1 msk

Salt, 1 liten nypa

Vildbjörnbär, 4,8 dl

Färsk citronsaft, 1½ msk

Naturellt gelatinpulver, ½ msk

Tillagning

1. Börja med pajskalet. Blanda det smälta smöret med de krossade kakorna och kanelen i en skål.

2. Lägg blandningen i en rund form. Tryck ner med händerna eller baksidan av en sked i botten av formen för att skapa en jämn paj och tryck till för att skapa en kant cirka 1 cm hög upp längs sidorna. Täck över och kyl medan fyllningen förbereds.

3. Värm ugnen till 175 grader och placera gallret mitt i ugnen.

4. Blanda ägg, keso och gräddfil i en mixer. Mixa tills det är slätt. Tillsätt färskost, socker, vaniljextrakt och majsstärkelse och mixa igen tills det är väl blandat.

5. Ta ut pajen ur kylskåpet och häll ägg- och ostblandningen över den. Skaka försiktigt formen för att fördela blandningen. Grädda i 55 minuter till 1 timme. En tandpetare som sticks in i mitten ska komma ut fuktig, inte våt av rå smet.

6. Ta ut ur ugnen. Cheesecaken kommer att vara mycket fluffig. När pajen tas ut ur ugnen kommer den att tömmas något och sprickor kan uppstå på ytan, vilket är normalt. Låt den svalna.

7. Blanda björnbär, citronsaft och socker i en medelstor kastrull och värm på hög värme. Rör om när det börjar koka och låt koka i 2-3 minuter, mosa björnbären med en potatisstöt.

8. Ta bort från värmen och rör i ett paket gelatin. Rör om väl tills gelatinet är helt upplöst och låt det svalna till rumstemperatur.

9. Häll björnbärsblandningen över den avsvalnade cheesecaken. Täck med plastfolie och kyl i minst 2 timmar så att cheesecaken svalnar och björnbärstoppingen stelnar.

10. Ta ut ur kylskåpet. Häll varmt vatten i en kopp och doppa en bordskniv i den. Dra kniven runt pajens kant och ner längs sidorna. Skär upp pajen och servera.