Peach cobbler cheesecake
USA
Peach cobbler cheesecake

Denna peach cobbler cheesecake har ett lager av saftiga persikor och kanelströssel bakade i mitten av en ultrakrämig vaniljcheesecake. Toppa cheesecaken med mer mer persikor och strössel för en sommardessert som slår alla höjdpunkter! Det specifika men cobbler är att de innehåller frukt både i mitten av fyllningen och på toppen - här i cheesecakeformat.
- Tillagningstid: 12 timmar 50 minuter inklusive förberedelser och kylning
- Antal portioner: 8-16 bitar
- Kategori: Dessert
- Kalorier/portion (kcal): 532
Ingredienser
Persikor, 10 st
Strösocker, 3,6 dl + 7 msk
Mald kanel, 2 tsk
Riven muskotnöt, ¼ tsk
Saltat smör, 2,4 dl
Grahamskex, 185 g
Farinsocker, 1,6 dl
Vetemjöl, 2,7 dl
Salt, 1 nypa
Helfet färskost, 905 g
Ägg, stora, 4 st
Gräddfil (sour cream), 2,4 dl
Vaniljextrakt, 1 tsk
Tillagning
1. Värm ugnen till 205 grader. Skiva 10 persikor.
2. Klä en bakplåt med bakplåtspapper och blanda de skivade persikorna med 7 msk socker, 1½ tsk kanel och riven muskotnöt. Låt vila i 10 minuter för att få fram saften. Se till att hälla saften över formen med persikoskivorna. Rosta persikorna i 7–15 minuter tills önskad mjukhet uppnåtts. Låt svalna.
3. Sätt ugnen på 175 grader för resten av detta recept. Smörj en springform med 23 cm diameter med olja och se till att botten är ordentligt fastsatt. Rör ihop 1,2 dl smält smör med grahamssmulor och 2 msk strösocker till bottnen i en liten skål och tryck ut den i den förberedda formen och upp längs formens kanter. Grädda i 10 minuter. Ställ åt sidan.
4. Smält resten av smöret i en medelstor bunke. Rör ner farinsocker och vetemjöl samt ½ tsk kanel och en nypa salt i det smälta smöret. Du bör bli en smulig blandning. Grädda detta kanelströssel på en bakplåtspappersklädd plåt i 175°C i 8 minuter.
5. Gör nu cheesecakefyllningen - tänk på att kalla ingredienser måste få rumstemperatur innan fyllningen blandas ihop. Vispa den mjuka färskosten med en handmixer i en stor skål på medelhög hastighet tills den är fin och krämig, cirka 1 minut. Tillsätt 3,6 dl socker och blanda tills den är krämig med färskosten. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda efter varje, på medellåg hastighet tills de precis blandats in. Tillsätt vanilj och gräddfil och blanda tills de precis har blandats in.
6. Häll hälften av smeten över den gräddade och avsvalnade bottnen, tillsätt sedan de knappt hälften av de rostade persikorna i ett jämnt lager. Strö över ⅓ till ½ av kanelströsslet. Häll på resterande smet och jämna ut toppen.
7. Ta fram en långpanna. Koka upp en stor kastrull med vatten. Placera cheesecakeformen i en metallform med 25 cm diameter – detta är en säker buffert mot vattenläckage. Placera denna i långpannan och häll endast det kokande vattnet i långpannan. Detta är det bästa sättet att göra ett vattenbad – ingen risk för läckage in till cheesecaken!
8. Grädda cheesecaken i 175 grader i cirka 90 minuter. När den är klar kommer cheesecaken vara nästintill fast i mitten, och när en tandpetare som sticks in i kanten kommer den ut ren, När den sticks in i mitten kommer den att ha lite tjock smet. Cheesecaken ska ha en krämig konsistens. Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan. Låt cheesecaken svalna i ugnen i 1 timme innan den tas ut. Innertemperaturen bör vara 65-70 grader.
9. Toppa med resterande rostade persikoskivor och resten av kanelströsslet. Redo att serveras!