Pfälzer saumagen

Tyskland

Suggmage från Pfalz

Suggmage är en traditionell tysk rätt från Pfalz, där den är ett exempel på typisk husmanskost. Rätten har fått sitt namn av att dess ingredienser vid tillagningen fylls i en (väl rengjord) magsäck från gris (inte nödvändigtvis en sugga). Ingredienserna, alla fint tärnade och blandade innan de läggs i magsäcken, är framför allt fläskkött, potatis och kryddor. Ibland förekommer också ägg och morötter. Antalet recept, särskilt avseende kryddning och tillbehör, anses vara lika stort som antalet husmödrar i Pfalz. Efter tillslutningen tillagas suggmagen i hett (dock inte kokande) vatten. Därefter skivas den i grova skivor och steks ofta före servering. Själva (som utgör skivornas kant) äts oftast inte. 

  • Tillagningstid: 7 timmar inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 10
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 622

Ingredienser

Grismage, liten, 1 st

Skinka, rå, 750 g

Fläskkarré, 750 g

Potatis, 750 g

Bratwurstfärs, rå, 1 kg

Ägg, 5 st

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Mejram efter smak

Franskbrödbullar, 3 st

Riven muskotnöt efter smak

Tillagning

1. Beställ en liten, färsk suggmage från en slaktare. Skär skinkan, fläskkarrén  och potatisen i 1 cm stora tärningar. Koka potatistärningarna kort i vatten och låt rinna av. Blanda väl med fin bratwurstfärs, 2-3 blötlagda och urpressade småfrallor och 5 ägg, smaka av med salt och peppar, riven muskotnöt och mycket mejram. Överfyll inte magen (då spricker den under tillagningen) och knyt ihop de tre öppningarna.

2. Låt magen sjuda i saltat vatten i drygt 3 timmar, koka inte. Låt den rinna av, servera och skiva upp den vid bordet. Många älskar när den bakas i varmt fett tills den är knaprig efter kokningen. Tillsammans med lantbröd och surkål är den en "himmelsk rätt" - eller varför inte pröva med gräwes (recept finns på hemsidan)?