Polędwiczki w sosie borowikowym

Polen

Fläskfilé med svampsås

Med karljohansvamp i såsen blir det en delikatess. Fläskfilé med svampsås är en utsökt rätt som även de med mindre kulinarisk erfarenhet lätt kan tillaga. Rätten smakar bra med korngryn, potatismos eller pasta, eller varför inte med ugnsbakad skivad potatis (recept finns på hemsidan) och gärna med inlagd gurka vid sidan.

  • Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 530

Ingredienser

Gula lökar, 2 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Smör, 2 msk

Olivolja, 2 msk

Fläskfilé, 600-800 g

Paprikapulver, 1 msk

Färska timjanblad, 2 msk

Karljohansvampar, 4 st

Senap, 2 tsk

Hel grönpeppar, 2 msk

Konjak eller whisky, 1,2 dl

Vatten, 1⅓ dl

Sojasås, 2 msk

Vispgrädde, 30 % fetthalt, ½ dl

Inlagd gurka som tillbehör (kan uteslutas)

Tillagning

1. Skala och tärna löken. Fräs den i en panna med smör och olivolja. Tillsätt under tiden riven eller pressad vitlök.

2. Ta bort hinnor från fläskfilén och skär den i cirka 1 cm tjocka skivor. Krydda med salt, peppar och paprikapulver, lägg i pannan och stek tills skivorna är gyllenbruna på båda sidor. Tillsätt under tiden timjanbladen. Ta upp ur pannan.

3. Stek de sköljda och hackade karljohansvamparna i cirka 3 minuter under omrörning. Tillsätt under tiden senap och gröna pepparkorn.

4. Blanda med fläskfiléskivorna och stek allt tillsammans i cirka 1-2 minuter. Häll i konjaken och låt den avdunsta (eller flambera försiktigt). Tillsätt sedan det varma vattnet med sojasås och koka på hög värme i cirka 2 minuter, tills vätskan har reducerats. Vänd fläskfilén en gång under tillagningen. Tillsätt slutligen grädden och koka upp. Ta bort pannan från värmen när såsen tjocknar och strö över svartpeppar.