Pollo chuco

Honduras

Kyckling med banan och kålsallad

Många hävdar att ordet "pollo chuco" anses vara en honduransk matterm, men hittills har det inte officiellt klassificerats som sådant. I Honduras hävdar många att den riktiga pollo chucon kommer från ett litet matstånd i San Pedro Sula, där rätten tillagades vid sidan av en gata i staden som gett den sitt namn. Det är också värt att notera att denna läckra rätt firas i Honduras den 18 januari på Día Nacional del Pollo Chuco, den nationella pollo chuco-dagen.

  • Tillagningstid: 2 timmar 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 2 059

Ingredienser

Kycklingbröst, 4 st

Vitlöksklyftor, 2 st

Kycklingbuljongpulver, 20 g

Torkad oregano, 2 tsk

Vetemjöl, ½ l

Smakförstärkare till kyckling (Sabor y Color), 20 g

Inlagd jalapeño, avrunnen, 160 g

Bananer, gröna, 6 st

Rödlökar, 2 st

Färsk koriander, 4 kvistar + efter smak som garnering

Citroner, 4 st

Tomater, 4 st

Gröna chilifrukter, 2 st

Majonnäs, ½ l

Strösocker, 2 msk

Senap, 1½ dl

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Vitkål, ½ st

Gul lök, 1 st

Kycklingbuljong efter smak

Tillagning

1. Skölj kycklingbrösten. Finhacka vitlöken och blanda med buljongpulver, oregano, 2 tsk senap, salt och peppar. Marinera kycklingen i blandningen och ställ åt sidan. Låt marinera i minst 2 timmar i kylskåpet.

2. Skär rödlöken i strimlor, pressa citronsaft över, salta och peppra, tillsätt hackad jalapeño efter smak, finhacka koriandern över och blanda. Ställ åt sidan.

3. Hacka kålen och lägg den i kokande vatten. Skala de gröna bananerna och skär dem i skivor, stek dem i rikligt med het olja.

4. Blanda mjölet med kycklingkryddan i en skål. Täck kycklingbröstet med mjöl och ta bort eventuellt överflödigt mjöl. Stek i cirka 15-20 minuter på medel till medellåg temperatur. 

5. Rosta gul lök, tomat och grön chili, blanda allt med kycklingbuljong till önskad tjocklek, sila och låt såsen sjuda i cirka 10 minuter.

6. Nu dags för dressingen. Blanda majonnäs, 1½ dl senap, 1 tsk hackad gul lök och socker efter smak. Justera saltmängden. 

7. Servera pollo chucon genom att först lägga på de friterade bananskivorna, sedan kålen, kycklingen, såsen, rödlöken och sist dressingen.