Puré de moniato

Spanien

Sötpotatispuré

Torskhalsar har vi inte lätt att hitta i de svenska affärerna men i norra Spanien tillagas de ofta, traditionellt "al pil pil" med vitlök och en chilifrukt. Receptet innehåller bara fem ingredienser och bygger på att torskhalsarna innehåller gelatin som gör pil-pil-såsen krämig. Torskhalsarna, eller mer specifikt musklerna i käkens nedersta del, har kommit att betraktas som en delikatess med sin sötma och det möra köttet. 

  • Tillagningstid: 40 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 425

Ingredienser

Sötpotatis, 1 kg

Smör, 40 g

Mjölk efter smak och behov

Salt efter smak

Malen svartpeppar efter smak

Pinjenötter efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Skölj sötpotatisarna väl under rinnande vatten.

2. Koka sötpotatisen med skalet på tills den är mjuk (20–30 minuter). Kontrollera mjukheten med en tandpetare.

3. Skala sötpotatisarna, skär dem i bitar och mosa dem genom en sil.

4. Lägg sötpotatispurén i en kastrull och tillsätt smör, mjölk samt salt och peppar.

5. Koka i ytterligare 5 minuter på låg värme. Fortsätt röra om så att det inte fastnar.

6. Servera sötpotatispurén med några rostade pinjenötter ovanpå.