
Saffron mashed potatoes
USA
Mosade potatisar med saffran

Potatismos! Det är ett enkelt och smakrikt tillbehör som både barn och vuxna älskar. Ofta behöver potatisen mycket margarin för att få en smörig smak. I den här mjölkfria versionen görs ett smakrikt potatismos med så lite margarin som möjligt. Resultatet blir fylligt och krämigt med en antydan till exotisk saffranssmak. Ingen kommer att sakna smöret!
- Tillagningstid: 35 minuter inklusive förberedelser
- Antal portioner: 4
- Kategori: Tillbehör
- Kalorier/portion (kcal): 297
Ingredienser
Potatis, 1⅛ kg
Saffranstrådar, 1 liten nypa
Margarin, 1 msk
Vetemjöl, ¾ msk
Mandel-, ris- eller sojamjölk, osötad, 1,2 dl
Osötad kokosmjölk, konserverad, 6 msk
Vitlök, krossad, ½ tsk
Salt efter smak
Malen svart- eller vitpeppar efter smak
Tillagning
1. Skala potatisarna och skär dem i mindre bitar. Täck potatisbitarna med några centimeter vatten i en stor kastrull och tillsätt sedan ½ msk salt. Koka upp. Låt potatisen sjuda i cirka 20–25 minuter tills den är mjuk.
2. Mal saffranstrådarna till pulver med en mortel medan potatisen kokar. Tillsätt 1 msk varmt vatten till den malda saffranen och låt det dra i några minuter.
3. Häll av vattnet ordentligt när potatisen är klar och lägg tillbaka den i den varma grytan på spisen. Värmekällan bör vara avstängd - restvärmen från grytan kommer att "torka ut" potatisen lite, så att den kan absorbera mer av det goda senare..
4. Smält 2 msk margarin i en liten kastrull på medelvärme. Vispa i mjöl (eller potatismjöl) till en tjock pasta. Vispa ner mandelmjölk (eller lämpligt alternativ), kokosmjölk, krossad vitlök, ½ tsk salt och saffransvattnet. Värm blandningen på medelvärme under ständig omrörning tills den kokar och tjocknar.
5. Häll den krämiga saffranssåsen över de kokta potatisbitarna och mosa sedan med en potatisstöt tills det är slätt. Krydda med salt och peppar efter smak. Snåla inte med saltet – det förstärker verkligen saffranssmaken. Använd vitpeppar om en mer jämn gyllenbrun färg önskas på potatisen (utan svarta fläckar). Servera omedelbart, gärna till blodapelsin- och honungsglaserad lax (recept finns på hemsidan).