Sałatka z buraków

Polen

Rödbetssallad

Detta är en av de bästa lunchsalladerna. Denna bakade eller kokta rödbetssallad är en smak fylld av tradition. Universellt, gott och superhälsosamt. Ett recept värt att skriva ner och komma ihåg. Perfekt som den är, eller med lite pepparrot och majonnäs. Eller med lite färskpressad citronsaft.

  • Tillagningstid: 1 timme 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Tillbehör
  • Kalorier/portion (kcal): 250

Ingredienser

Rödbetor, 600 g

Silverlök, 160 g

Äpplen, syrliga, 200 g

Ättiksgurkor, 85 g

Olja, 2 msk

Strösocker, ½ tsk

Salt efter smak

Malen peppar efter smak

Riven pepparrot efter smak (kan uteslutas)

Majonnäs efter smak (kan uteslutas)

Tillagning

1. Ugnsbaka först rödbetorna - skölj och torka varje rödbeta med hushållspapper och slår in i en bit aluminiumfolie. Lägg gärna rödbetorna i en ugnsfast form som skyddar ugnen från eventuell rödbetssaft som läcker ut.

2. Grädda rödbetorna i mitten mitten ugnen i 200 grader i cirka 60-90 minuter. Ta försiktigt bort folien efter gräddningen och lägg rödbetorna på en tallrik, skala dem när de svalnat.

3. Skala äpplena och skär ut kärnorna. 

4. Riv rödbetorna och äpplena grovt på ett rivjärn. 

5. Hacka de inlagda gurkorna och silverlöken fint. 

6. Lägg de rivna rödbetorna och äpplena tillsammans med hackad lök och hackade gurkor i en stor skål. Tillsätt ½ tsk socker samt salt och peppar. Häll också i vegetabilisk olja – raps-, solros- eller druvkärnolja. Blanda allt noggrant och smaka av.

7. Tillsätt gärna lite riven pepparrot och lite mer olja eller en sked majonnäs.