Salisbury steak

USA

Salisburybiffar

Dessa färsbiffar är uppkallade efter den amerikanske läkaren och kemisten James H Salisbury. Han levde under 1800-talet i New York och förespråkade en köttbaserad diet utan så mycket grönsaker. Hans idé var att detta främjade hälsan. Hursomhelst, gott är det, och i dagens USA är det en vanlig "TV dinner", alltså en rätt som köps djupfryst i portionsförpackning att bara värmas. Pröva med ett hemgjort potatismos (recept finns på hemsidan).

  • Tillagningstid: 50 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 6
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 378

Ingredienser

Nötfärs med 20 % fetthalt, 900 g

Pankoströbröd, 1,2 dl

Gul lök, 1,6 dl tärnad till biffarna + 1 st till såsen

Worcestershiresås, 2 tsk till biffarna + 2 tsk till såsen

Salt, 2 tsk

Malen peppar, ½ tsk

Olivolja, 2 msk till biffarna + 2 msk till såsen

Köttbuljong, 4,8 dl

Ketchup, 2 tsk

Vetemjöl, 2 msk

Färsk persilja efter smak

Tillagning

1. Blanda nötfärsen, ströbrödet, den tärnade löken, 2 msk worcestershiresås, salt och peppar i en stor skål. Blanda ingredienserna noggrant med händerna.

2. Forma färsblandningen till sex ovala biffar som väger cirka 170 gram styck.

3. Värm en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivoljan. Lägg biffarna i stekpannan när den blivit varm och stek på båda sidor tills mitten inte längre är rosa. 

4. Lägg över biffarna till en tallrik och ställ åt sidan.

5. Fortsatt med samma stekpanna, sänk värmen till medelhög och gör löksåsen. Tillsätt 2 msk olivolja i stekpannan tillsammans med en skivad gul lök. Stek i cirka 10 minuter. Öka sedan värmen till medelhög och fortsätt steka tills löken karamelliserats. Lägg över löken i en skål eller till samma tallrik som biffarna.

6. Vispa ihop köttbuljong, 2 msk worcestershiresås och ketchup i en medelstor bunke. Tillsätt mjölet och vispa tills inga klumpar kvarstår.

7. Häll buljongblandningen i stekpannan och koka tills såsen börjar tjockna.

8. Lägg tillbaka biffarna och löken i stekpannan. Skeda såsen över köttet och låt biffarna koka i såsen i ytterligare 10 minuter.

9. Strö lite hackad persilja över som garnering. Servera varmt, gärna med ett hemgjort potatismos (recept finns på hemsidan).