Șnițel prahovean

Rumänien

Schnitzel från Prahova

En rumänsk variant på schnitzel från den tyskspråkiga delen av Europa, utvecklad i staden Ploiești under 1970- och 1980-talet. Detta recept på prahovaschnitzel är baserat på fläskkött, men lika god blir rätten om den tillagas med kyckling eller kalkon. Receptet är en enklare variant av den som till en början kom ur köket på centralhotellet i Ploiești. Det här går att förfina för den som önskar, t ex med lite bacon och lök i såsen. I judetet (länet) Prahova, där Ploiești ligger, har rätten spridit sig från hotellet till vardagsköket i många hem.

  • Tillagningstid: 30 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 4
  • Kategori: Huvudrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 1 716

Ingredienser

Fläskkarré, 1 kg

Pressad påläggsskinka av kycklingbröst, 400 g

Ost, 400 g

Champinjoner, 400 g

Ägg, 4 st

Vetemjöl, 300 g

Ströbröd, 300 g

Olja, 1 l

Tomater, 300 g

Passerade tomater, 300 g

Malen peppar efter smak

Salt efter smak

Tillagning

1. Banka ut fläskköttet till schnitzlar med en kötthammare och krydda med salt och peppar.

2. Doppa köttskivorna i mjöl, sedan i väl uppvispade ägg med lite salt och till sist i ströbröd. Stek i het olja.

3. Skär svampen i skivor och stek i olja, tillsätt sedan de passerade tomaterna och koka tills såsen tjocknar. Justera smaken med salt och peppar.

4. Lägg ihop schnitzlarna som smörgåsar, två och två, med skivor av ost och skinka (pressat kycklingkött) emellan. Kör i mikrovågsugnen i 2 minuter.

5. Servera med svampsåsen och därtill färska tomater.