Soft pretzel bites

USA

Mjuka pretzelbitar

Dessa mjuka pretzelbitar är precis som vanliga hemlagade mjuka pretzels, men formade till mindre bitar. Degen kräver bara 6 ingredienser och det är knappt någon jästid, så detta är ett underbart recept för jästnybörjare. Ha kul med att forma bitarna (de behöver inte vara perfekta!) och njut av varma, smakrika hemlagade pretzels inom en timme. Servera naturella, med kanelsocker, eller, som här, med din favoritdipp som en kryddig nachoostsås (recept finns på hemsidan) eller en stenmalen senap.

  • Tillagningstid: 55 minuter inklusive förberedelser
  • Antal portioner: 5
  • Kategori: Förrätt
  • Kalorier/portion (kcal): 386

Ingredienser

Vatten, 3,6 dl till degen + 2,16 l till bikarbonatbadet

Snabbjäst eller aktiv torrjäst, 7 g

Farinsocker eller strösocker, 1 msk

Salt, 1 tsk

Osaltat smör, 14 g

Vetemjöl, 470-500 g

Grovt salt efter smak

Bikarbonat, 120 g

Tillagning

1. Vispa ihop fingervarmt vatten, jäst och socker i skålen till en köksmaskin med degkrok eller paddel. En vanlig stor bunke och en träsked eller silikonspatel kan också användas. Täck över jästblandningen och låt den stå i 5 minuter eller tills den är skummig på toppen. 

2. Tillsätt salt, smält smör och 375 g mjöl. Vispa på låg hastighet i 1 minut, skrapa ner kanterna på skålen med en gummispatel om det behövs, och tillsätt sedan 95 g mjöl. Vispa på låg hastighet tills degen går ihop och lossnar från skålens kanter, cirka 2 minuter. Tillsätt resterande mjöl om degen är extremt klibbig efter 1 minuts blandning och fortsätt vispa i ytterligare 1 minut. 

3. Låt degen stå kvar i mixern (och byt till degkroken om paddeln använts) och vispa i ytterligare 5 hela minuter, eller knåda för hand på en lätt mjölad yta i 5 hela minuter. Strö 1 tesked mjöl åt gången på degen eller på arbetsytan/i skålen för att göra en mjuk, lite klibbig deg, om degen blir för klibbig under knådningsprocessen. Tillsätt inte mer mjöl än vad som behövs eftersom degen inte ska bli torr. Efter knådningen ska degen fortfarande kännas lite mjuk. Peta i den med fingret – om den sakta studsar tillbaka är degen redo att jäsa. 

4. Täck lätt med en handduk och låt vila i 10–30 minuter. 

5. Förvärm ugnen till 205 grader. Klä 2 bakplåtar med bakplåtspapper eller silikonmattor. Silikonmattor rekommenderas framför bakplåtspapper. Spraya lätt med non-stick spray eller smörj med smör om bakplåtspapper använts. Ställ åt sidan.

6. Skär degen i 6 lika stora bitar med en vass kniv, pizzaskärare eller pizzaskrapa. Strö arbetsytan lätt med mjöl. Rulla varje degbit till ett 50 cm långt rep. Om repen fortsätter att krympa och det blir svårt att sträcka ut degen, sluta med det du gör, täck lätt över all deg och låt den vila i 10 minuter så att glutenet kan slappna av. Återgå sedan till att rulla ut den till rep. Skär varje rep i 3,8-5 cm stora bitar.

7. Blanda vatten och bikarbonat i en stor kastrull. Koka upp. Lägg 8-10 pretzelbitar i det kokande vattnet i 10-15 sekunder. (Längre tid kan ge en metallisk smak.) Lyft upp pretzelbitarna ur vattnet med en hålspatel eller sked och låt så mycket som möjligt av överflödigt vatten rinna av. Placera bitarna på de förberedda bakplåtarna. Strö över grovt havssalt medan de fortfarande är våta. Upprepa bikarbonatbadet med resterande pretzelbitar. Om det behövs kan de täckas över och kylas i upp till 24 timmar innan de gräddas.

8. Grädda i 15 minuter eller tills pretzelbitarna är gyllenbruna. Ta ut ur ugnen och servera varma, gärna med en kryddig nachoostsås (recept finns på hemsidan).